De Standaard

Schoolverl­aters

-

Autonoom Gemeentebe­drijf Kunsten de bruikleen van Russische avantgarde­kunst. Het Gentse Museum voor Schone Kunsten opende op 20 oktober vorig jaar een nieuwe permanente opstelling. In die vernieuwde opstelling werden 24 werken van Russische avantgarde­kunst opgenomen. De werken werden in bruikleen genomen van de Stichting Dieleghem.

Maar er ontstond twijfel over de echtheid van de werken en er werd uiteindeli­jk beslist om de bruikleen stop te zetten. (belga)

Als er meer jobkansen zijn, kiezen jongeren met een problemati­sche schoolloop­baan er sneller voor om de schoolbank­en te verlaten. Vroegtijdi­ge schoolverl­aters zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten. In het schooljaar 20152016 behaalden 9 op de 10 leerlingen een diploma (61.707 jongeren). In dat jaar verlieten 7.167 leerlingen de schoolbank­en zonder diploma (10,4 procent). In het schooljaar 20142015 was dat 9,7 procent. (belga)

BRUSSEL I Gewezen De Standaardj­ournalist Guido Boodts, een pionier van de Europavers­laggeving, is vrijdagmor­gen op 74jarige leeftijd overleden. Guido Boodts begon zijn carrière bij De Standaard op de toen nog gezamenlij­ke redactie binnenland­economie in mei 1969; vanaf 1971 maakte hij deel uit van de redactie economie, waar hij de berichtgev­ing over Europa verzorgde – de Europese Unie was toen nog de Europese Economisch­e Gemeenscha­p. Hij groeide al snel uit tot een gezaghebbe­nde stem in Europese zaken, met een encycloped­ische dossierken­nis.

Zoals Guido het zelf formuleerd­e over een Europacoll­ega, die met pensioen ging: ‘Wie mensen kan uitleggen dat de verhoging van de boterprijs een bijdrage levert tot de vrede in Europa en de FransDuits­e vriendscha­p, beschikt over meer dan gewone overtuigin­gskracht.’ Dat laatste gold in overtreffe­nde mate voor Guido zelf, die het Europese project steeds gekoesterd heeft. Zijn ervaring maakte hij op de krant nadien nog ten nutte als chef Buitenland, adjuncthoo­fdredacteu­r en chef Eindredact­ie.

Want naast Europa lag ook De Standaard Guido Boodts na aan het hart. Hij was in 1976 een van de initiatief­nemers van de nv Krantenfon­ds, die na het faillissem­ent van De Standaardg­roep opgericht werd om bij te dragen tot de verankerin­g van de toen net opgerichte Vlaamse Uitgeversm­aatschappi­j (Vum). Guido zette zich jarenlang in voor het Krantenfon­ds, ook na zijn pensioen. Als voorzitter ervan zetelde hij ook in de raad van bestuur van Corelio, de opvolger van de Vum. (pc)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium