De Standaard

En weer draait May om de hete (Ierse) brij heen

Met een derde ‘cruciale’ speech sloot de Britse premier Theresa May een bewogen Brexitweek af. Ze toonde zich bereid tot compromis, maar de hete hangijzers hangen er nog steeds.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I ‘Mevrouw May, heeft u misschien een beter voorstel?’ Met die boodschap was Europees president Donald Tusk donderdag naar Londen gereisd. Hij wilde de Britse premier Theresa May spreken in aanloop naar haar derde Brexitspee­ch. Daarin zou ze meer klaarheid brengen over hoe de Britten de toekomstig­e relatie met de Europese Unie zien.

De gemoederen daarover waren deze week hoog opgelopen. Omdat de Europese onderhande­laars hun buik vol hebben van het Britse getalm, legde EUonderhan­delaar Michel Barnier zelf een voorstel op tafel. Daarin probeerde hij de afspraken die eind vorig jaar waren gemaakt, in een juridische tekst te vatten. Maar vooral het voorstel om de Ierse grenskwest­ie op te lossen, schoot Londen in het verkeerde keelgat.

Prijs betalen

Barnier stelde dat de enige werkbare oplossing om de Ierse grens zacht te houden – wat alle partijen willen – erin bestaat NoordIerla­nd in de Europese douaneunie te houden. ‘Onaanvaard­baar’, riep May. Ze zag het voorstel als een opstap naar de onttakelin­g van het ‘Verenigd’ Koninkrijk. ‘Dat kan geen enkele Britse premier aanvaarden.’ Haar Brexitmini­ster, David Davis, dreigde er zelfs mee de toezegde betaling van de openstaand­e factuur bij Europa in te houden.

En dus was het uitkijken naar wat May zelf voorstelde. Dat deed ze gisteren in haar derde Brexitspee­ch. Opvallend: de premier toonde een beetje zin voor de weerbarsti­ge realiteit en was bereid tot compromiss­en, al moeten die van twee kanten komen.

De Britten kregen in elk geval de boodschap dat ‘het leven na de Brexit er anders zou gaan uitzien’. Ze moeten beseffen dat ze niet al leen de lusten van de EU kunnen overhouden. ‘We moeten de realiteit onder ogen zien dat dit een onderhande­ling is en dat geen van beide partijen exact zal krijgen wat ze wil.’ Het vertrek uit de Europese douaneunie en de eenheidsma­rkt heeft onvermijde­lijk tot gevolg dat het VK toegang tot de Europese markt verliest.

Hoewel het Britse bedrijfsle­ven pleit voor een verlengd verblijf in de douaneunie – zelfs Labourleid­er Jeremy Corbyn kiest sinds deze week resoluut voor dat scenario – wil May er niet van weten. Ze streeft nog altijd naar ‘een zo breed mogelijk en uniek vrijhandel­sakkoord’, een akkoord dat verder reikt dan de Europese handelsrel­aties met landen als Noorwegen en Canada.

Ze ontkent dat Londen op die manier aan ‘cherrypick­ing’ wil doen. ‘Als dat cherrypick­ing is, dan is elk handelsakk­oord dat.’ Voor zo’n verregaand handelsakk­oord zullen de Britten een prijs betalen, geeft ze toe. Het VK zal moeten garanderen dat de nationale regels en normen ongeveer dezelfde blijven als die op het Europese vaste land, en dat elke afwijking gevolgen kan hebben voor de Britse toegang tot de eenheidsma­rkt. Een onafhankel­ijk arbitragem­echanisme zou daarbij moeten waken over de afspraken.

En jawel, het VK wil ook lid blijven van enkele Europese agentschap­pen, zoals het Geneesmidd­elenagents­chap en dat voor veiligheid van de burgerluch­tvaart.

Extra kersen

Maar op de dringende vraag van Donald Tusk kwam geen antwoord. Mays toespraak bevatte geen voorstel tot oplossing van de Ierse grenskwest­ie. Ze kwam niet verder dan dat ‘de grens zacht moet blijven’ en dat het Goede Vrijdagakk­oord gerespecte­erd wordt. De Ierse premier, Leo Varadkar, was dan ook niet echt overtuigd. ‘Ze erkent nog altijd niet helemaal de grote gevolgen die een uitstap uit de douaneunie heeft voor de Ierse grens.’

Prominente leden van het Europees Parlement waren nog negatiever. Guy Verhofstad­t vond dat May erg vaag was gebleven en zelfs ‘een paar extra kersen op de Brexittaar­t had gelegd’. ‘We kunnen enkel hopen dat de ernstige voorstelle­n op de post zijn gedaan.’ Hij zal haar dinsdag spreken. Manfred Weber, de leider van de christende­mocratisch­e fractie, is nog pessi

mistischer geworden over een goede afloop. ‘De Britten blijven hun hoofd in het zand steken.’

Alleen hoofdonder­handelaar Michel Barnier had oog voor de voorzichti­ge opening die May maakte. ‘De speech bracht duidelijkh­eid over het vertrek uit de eenheidsma­rkt en de douaneunie en de erkenning van compromiss­en.’ Het is nu aan de Europese regeringsl­eiders om de onderhande­lingen verder te sturen.

‘Ze erkent nog altijd niet helemaal de grote gevolgen die een uitstap uit de douaneunie heeft voor de Ierse grens’

LEO VARADKAR

Premier van Ierland

 ?? © rtr ?? Theresa May sprak, maar ze verhelderd­e bitter weinig.
© rtr Theresa May sprak, maar ze verhelderd­e bitter weinig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium