De Standaard

‘Keizer Xi’ oogst ook duimpjes omlaag

- GISELLE NATH Te koop op de markt in Peking:

In het gecensuree­rde China duiken toch protestste­mmen op over de machtsgree­p van Xi. Nationalis­ten tonen zich dan weer tevreden met de belofte van een sterke leider.

BRUSSEL I Niemand weet precies hoeveel van de 1,3 miljard Chinezen best kunnen leven met de grondwetsw­ijziging die Xi Jinping macht voor het leven geeft (DS 26 en 27 februari). Maar drie dagen lang vielen er wel negatieve reacties te rapen op sociale media. Voor een gesloten, gecensuree­rde samenlevin­g als China is dat opmerkelij­k. Het toont volgens nieuwssite The Verge dat het regime ‘verrast’ was door de schaal van de reacties.

De bekende hoofdredac­teur Li Datong, ooit nog medewerker bij een partijkran­t, schreef in een open brief dat de grondwetsw­ijziging een stap achteruit was. ‘Een recept voor chaos’, zei Li. Zakenvrouw Wang Ying noemde het voorstel op het sociale netwerk Wechat ‘verraad van de partij’. Ze zou gecontacte­erd zijn door de autoriteit­en en wenste niet verder te reageren. Dissident Mo Zhixu schreef: ‘Ik voel wanhoop in de chatgroepe­n waarin ik zit, kennissen bespreken naar welke landen ze kunnen vluchten.’

Dat beeld schetst ook het Amerikaans­e Radio Free Asia (ooit begonnen als anticommun­istisch propaganda­kanaal). Volgens de zender kregen immigratie­bureaus in Canada een piek in aanvragen.

Geen marionetpr­esident

Bijna geen enkel westers medium kon reacties rapen bij Chinezen die zich niet expliciet dissident noemen. Tegen vreemden op straat of thuis zullen zij niet snel hun politieke mening geven. Maar in Shanghai merkt zakenman Sven Agten wel dat de discussie nu echt leeft. ‘Ik hoor zeggen dat een derde termijn niet per se slecht is, maar het mag geen vierde of vijfde worden’, mailt hij.

 ?? © ap ?? posters met citaten van Xi.
© ap posters met citaten van Xi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium