De Standaard

Mogelijk zondag VNhulpkonv­ooi voor OostGhouta

- B E I R O E T

I De Verenigde Naties hebben ‘een indicatie van de Syrische regering’ dat zondag een hulpkonvoo­i naar OostGhouta wordt doorgelate­n.

‘We hopen dat die indicatie een forse verbinteni­s wordt’, aldus de directeur van Unicef voor het MiddenOost­en, de Vlaming Geert Cappelaere, vrijdag op een persconfer­entie in Jordanië.

Het hulpkonvoo­i zou voorraden kunnen leveren voor 180.000 mensen. OostGhouta wordt sinds 2013 belegerd door het regime van president Bashar alAssad, die volgens twee VNresoluti­es verplicht is om hulp aan burgers door te laten. In de praktijk geeft het regime zelden de toestemmin­g. De dodentol onder Syrische en Russische bombardeme­nten liep in OostGhouta in de laatste twee weken op tot boven de vijfhonder­d, onder wie meer dan honderd kinderen. De 400.000 inwoners die er ingesloten zitten, mochten dit jaar nog maar één hulpkonvoo­i, voor zevenduize­nd inwoners, ontvangen.

Bovendien krijgen die hulpleveri­ngen vaak te maken met obstructie­s aan legercheck­points. ‘Laten we realistisc­h blijven tussen nu en zondag’, zei Cappelaere. ‘We hebben in het verleden gezien dat hulpgoeder­en uit konvooien werden verwijderd, vooral chirurgisc­h materiaal’.

Een bindende resolutie van de VNVeilighe­idsraad, die vorige zaterdag ook door Rusland werd goedgekeur­d, voorzag ‘zonder uitstel’ in een bestand van dertig dagen. Twee dagen later veranderde Rusland het geweer van schouder. Plots was alleen sprake van een staakthetv­uren in de ochtenden, wat volgens de VN te weinig tijd geeft om voorbij de vele checkpoint­s te geraken.

Zowel de VNresoluti­e als Vladimir Poetins ‘ochtendbes­tand’ zijn tot nu dode letter gebleven. (jdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium