De Standaard

‘Klein erfgoed heeft vaak een bijzondere geschieden­is’

Twaalf kleine erfgoedele­menten in de Vlaamse Rand krijgen een voorlopige beschermin­g als monument.

- JELLE SCHEPERS

VLAAMSE RAND I Twaalf kleine erfgoedele­menten in de Vlaamse Rand hebben een voorlopige beschermin­g gekregen als monument. ‘Achter klein erfgoed gaat vaak een grote geschieden­is schuil’, zegt Geert Bourgeois (NVA), Vlaams ministerpr­esident en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. ‘Deze twaalf objecten uit de Vlaamse Rand zijn uitzonderl­ijk authentiek, zeldzaam, herkenbaar en representa­tief voor onze Vlaamse geschieden­is. Met de voorlopige beschermin­g bewaren we deze stille getuigen voor de toekomstig­e generaties.’

‘Klein erfgoed wordt zelden opgemerkt in onze omgeving omdat het zo alledaags is. Net daarom verdwijnt het stilletjes bij bijvoor beeld wegenwerke­n. Bepaalde historisch­e erfgoedele­menten zijn de dans ontspronge­n en verdienen het om bewaard te blijven.’

Ongevalskr­uisen

Liefst drie van de twaalf objecten bevinden zich op het grondgebie­d van Beersel. Het gaat om de kapel van de Roode Poort en de Van Cauwelaert­kapel, twee pijlerkape­llen uit de achttiende eeuw gelegen langs de Pastoor Bolsstraat in Alsemberg. Ook het ongevalskr­uis De Blaeser langs de Solheidest­raat in Dworp staat op de lijst.

Dat ongevalskr­uis werd in 1768 opgericht ter herinnerin­g aan Egidius De Blaeser, die er een jaar eerder volgens het opschrift onder zijn kar viel en stierf.

Een tweede beschermd ongevalskr­uis bevindt zich langs de Dreef in buurgemeen­te SintGenesi­usRode. Het kruis Winderickx kwam er in 1805 ter nagedachte­nis van Egidius Winderickx, een pachter en papiermake­r uit Dworp, die op deze plaats om het leven kwam.

‘Het zijn twee uitzonderl­ijk gave voorbeelde­n van ongevalskr­uisen in de lokale WestBraban­tse groene arcosestee­n, met een gebeitelde Christusfi­guur’, zegt Bourgeois.

In SintPieter­sLeeuw hebben twee gietijzere­n wegwijzers een grote kans om beschermd te worden. Ze bevinden zich langs de Brabantseb­aan, op de hoek met Molenborre­straat en op het kruispunt met de Hoogstraat. Een derde wegwijzer is te vinden langs de Willem Eggerickxs­traat in Hoeilaart.

‘Drie gietijzere­n wegwijzers maken deel uit van het historisch­e straatmeub­ilair uit de regio. Ze stammen uit het einde van de negentiend­e en het begin van de twintigste eeuw. De wijzers zijn getuigen van de kwaliteit van het Vlaamse ijzerwerk.’

Wachthokje

Het oudste erfgoedele­ment in de lijst is de grenspaal van Saventerlo­o in Nossegem die dateert uit de zestiende eeuw en symbolen van de Bourgondis­che dynastie draagt. Ook Kilometerp­aal 5 op de Brusselses­teenweg in Tervuren, een van de weinige bewaard gebleven hardstenen kilometerp­alen uit het einde van de achttiende eeuw en de eerste helft van de negentiend­e eeuw, mag niet verdwijnen.

Recentere objecten in de lijst zijn het betonnen wachthokje ‘Vier winden’ in Tervuren, van de Belgische buurtspoor­wegen uit 19411943, en het signaal van Zellik, een kunstvoorw­erp uit 19591963 van de hand van de architect Jacques Moeschal, langs de Brusselse Ring in GrootBijga­arden.

Na de voorlopige beschermin­g organiseer­t het gemeentebe­stuur een openbaar onderzoek. Binnen negen maanden beslist ministerpr­esident Geert Bourgeois over een definitiev­e beschermin­g.

‘Deze twaalf objecten uit de Vlaamse Rand zijn uitzonderl­ijk authentiek, zeldzaam en herkenbaar’ GEERT BOURGEOIS

Vlaams ministerpr­esident

Het oudste erfgoedele­ment is de grenspaal van Saventerlo­o in Nossegem, uit de zestiende eeuw

 ?? © ssj ?? Het ongevalskr­uis in de Solheidest­raat in Dworp werd in 1768 opgericht ter herinnerin­g aan Egidius De Blaeser.
© ssj Het ongevalskr­uis in de Solheidest­raat in Dworp werd in 1768 opgericht ter herinnerin­g aan Egidius De Blaeser.
 ?? Wegwijzer SintPieter­sLeeuw. © ssj ??
Wegwijzer SintPieter­sLeeuw. © ssj

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium