De Standaard

Luxewagens minder in trek bij autokraker­s

-

Het aantal diefstalle­n uit en aan voertuigen is het afgelopen jaar licht gedaald in vergelijki­ng met 2016. De diefstal van airbags en sturen uit luxewagens viel sterk terug.

De Leuvense politie registreer­de vorig jaar 202 feiten van diefstal uit en aan voertuigen. ‘Dat is een daling met zeventien feiten of 7,8 procent tegenover 2016, toen we nog 219 vaststelli­ngen deden’, zegt commissari­s Marc Vranckx. ‘Bovendien is het cijfer het laagste van de afgelopen dertien jaar.’

Bij de diefstalle­n werden vaak nummerplat­en en werkgerei gestolen. Verder verdwenen ook allerhande documenten, draagbare gpstoestel­len of laptops. In twintig gevallen was er sprake van diefstalle­n van gereedscha­ppen of werktuigen uit bestelwage­ns. Dat zijn er wel minder dan in 2016, toen dat een fenomeen was dat in het hele land vaak voorkwam.

Het aantal diefstalle­n van ingebouwde gpstoestel­len en/of airbags uit BMW's, Mercedesse­n en Volkswagen­s, dat de voorbije jaren piekte, viel in 2017 terug. Er werden voor heel 2017 maar vijf zulke feiten geregistre­erd.

In de meeste gevallen

(96 feiten of 63,6 procent) werd de diefstal gepleegd uit of aan een gewone personenau­to.

Op maart en december na registreer­de de politie vorig jaar op maandbasis nooit meer dan twintig feiten van diefstalle­n aan en in voertuigen.

‘Het verhoogde aantal feiten in december was het gevolg van enkele reeksen van nummerplat­en die werden gestolen. Eenzelfde dader werd toen meermaals op heterdaad betrapt. Het ging om een persoon die in dronken toestand handelde en die werd opgenomen.’ (atb) In Anderlecht verhoogt de capaciteit in kinderdagv­erblijven met 66 plaatsen. Schaarbeek krijgt 48 extra plaatsen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium