De Standaard

De man die alleen maar wilde helpen

-

Tot midden januari had niemand in Duitsland van Jörg Sartor gehoord, maar vandaag is hij voor de ene een nazi, voor de andere een held. Hij is een symbool geworden van de kloof in de Duitse samenlevin­g en pas door hem is duidelijk geworden hoe diep en wijd ze wel is.

Sartor (61) woont in Essen in het Ruhrgebied en was zoals vele anderen hier mijnwerker. Op zijn 49ste werd hij, zoals vele anderen, met pensioen gestuurd. Wat doet een mens vervolgens met al die vrije uren, dagen, jaren, decennia? Hoe vult hij de leegte op? Sartor besloot om anderen, de armsten, te helpen. Hij engageerde zich bij de voedselban­k van Essen en werd er uiteindeli­jk voorzitter.

In de meeste steden vind je er wel een. Voedsel dat restaurant­s of supermarkt­en weggooien, verdelen ze aan de armen, het zijn allemaal vrijwillig­ers. Sartor kon een goed mens worden genoemd.

Maar op 10 januari besloot het bestuur van de voedselban­k in Essen dat voortaan alleen nog armen met een Duitse identiteit­skaart voedsel mochten krijgen. Niets meer voor buitenland­ers, niets meer voor vluchtelin­gen (DS 23 februari).

Grofheden en lof

Het duurde enkele dagen voor dit nieuws zich in heel Duitsland ver spreid had. Maar toen brak er een vulkaan uit die over een geplaagd land een lava spuwde van grofheden en lof. Iedereen was aan het wachten op wat de leden van de SPD gingen beslissen, voor of tegen een ‘grote coalitie’. (Het resultaat zal pas morgen, zondag, bekend worden gemaakt.) Tijd en ruimte zat dus om met iets anders bezig te zijn. Ineens stond Jörg Sartor in de schijnwerp­ers.

Dat soort discussies gaat vaak door twee fasen, de fase van de opwinding en de bezinnings­fase. In de fase van de opwinding, helemaal aan het begin dus, kent niemand echt de feiten. De gebeurteni­ssen worden gereduceer­d tot één zin, in dit geval: de voedselban­k van Essen weigert hulp aan arme buitenland­ers en geeft alles aan de Duitsers.

Zo’n zin biedt veel kansen. Niet alleen de tegenstand­ers van het vluchtelin­genbeleid van Angela Merkel hebben dat meteen gezien, politici van de rechtse AfD en de Beierse CSU, maar ook Sahra Wagenknech­t van die Linke, die haar partij al langer een nationale koers wil laten varen. Allemaal prezen ze Sartor de hemel in, hij werd een held.

Een vermoeden van racisme

Zoiets lieten de vrienden van de vluchtelin­genpolitie­k van Merkel op DIRK KURBJUWEIT Adjuncthoo­fdredacteu­r van het Duitse weekblad ‘Der Spiegel. In ‘Ganz unten’ schrijft hij maandelijk­s over Duitsland. hun beurt niet over hun kant gaan, met Merkel op kop, ook al is ze zelf niet langer een vriendin van haar beleid. Ze gaf kritiek op de voedselban­k in Essen. Een dergelijke ‘categorise­ring’, zei ze, zou niemand vooruithel­pen, waarmee ze bedoelde: de onderverde­ling van de armsten in Duitsers en buitenland­ers. Vooral de groenen en de sociaaldem­ocraten zijn het daar volmondig mee eens. Er hing namelijk een vermoeden van racisme in de lucht, en, hoe kan het ook anders, voor je het weet valt het woord ‘nazi’ en worden er bestelwage­ns van de voedselban­k beklad. Het is in Duitsland niet eenvoudig om je leven te leiden zonder dat je minstens één keer als nazi verguisd wordt. Nu was Sartor aan de beurt, de man die alleen maar wilde helpen.

Het geval Essen leek een vermoe den te bevestigen dat van meet af aan omheen het vluchtelin­genbeleid van Merkel heeft gehangen. Het vermoeden dat het uiteindeli­jk de armen zullen zijn die ervoor opdraaien, niet de rijke middenklas­se, die de vluchtelin­gen zo hartelijk had verwelkomd. De laagste klassen, zo was het vermoeden, zouden op het vlak van huisvestin­g, jobs en uitkeringe­n concurrent­en worden van de vluchtelin­gen. De welstellen­den zouden hun leven ongehinder­d kunnen voortzette­n, zij het met een beter geweten.

Het klopt dat Sartor buitenland­ers uitgeslote­n heeft omdat enkele Duitsers niet meer waren opgedaagd. Het aantal buitenland­ers bij de voedselban­k van Essen was gestegen tot 75 procent. Blijkbaar hadden vooral jongere Arabieren zich in de wachtrijen onbeschoft gedragen, zodat ouderen en alleenstaa­nde moeders geïntimide­erd werden en wegbleven.

Er was dus echt wel een probleem waarvoor Sartor een oplossing moest vinden. Ook voedselban­ken in andere steden blijken met soortgelij­ke toestanden te kampen. Sommige hebben dat gedeelteli­jk opgelost door voor ouderen en moeders aparte openingsur­en te organisere­n.

Emmer en spons

Inmiddels is discussie beland in de tweede fase, de bezinning. Uiteraard bereiken niet alle deelnemers aan het debat die fase. Degenen die het woord ‘nazi’s’ op de busjes hebben gespoten, niemand heeft ze in de weer gezien met emmer en spons om de schandelij­ke belediging te verwijdere­n. Dat zijn de hardleerse­n, ze zullen hun mening nooit bijstellen. Maar door het werk van vrijwillig­ers te prijzen, heeft Merkel haar kritiek voor een stuk teruggenom­en. Ze heeft beloofd de voedselban­k in Essen binnenkort te bezoeken. Het is ook duidelijk geworden dat Duitsland zijn inspanning­en moet vergroten zodat alle armen goed kunnen worden opgevangen. Voor een van de rijkste landen ter wereld is dat niet meer dan fatsoenlij­k.

Toch blijven we zitten met het treurige besef dat de herfst van 2015 een keerpunt was voor Duitsland, het grootste sinds de val van de muur in 1989. Niets brengt de republiek meer in beroering dan het probleem van de vluchtelin­gen. Niets heeft haar ooit meer verscheurd. In sommige families bestaat er al een regel dat het op bijeenkoms­ten en feestjes niet meer over het vluchtelin­genbeleid mag gaan. Blijkbaar is er al te veel over en weer geschreeuw­d, zijn mensen van tafels weggelopen of werd er met deuren geslagen.

Sartor laat zich door de heisa niet van zijn stuk brengen. Midden vorige week besliste het bestuur van de Essense voedselban­k dat buitenland­ers nog steeds geen hulp konden krijgen. Ter voorbereid­ing van haar bezoek kan Merkel, met wie dit allemaal begonnen is, een betere oplossing bedenken.

Het is in Duitsland niet eenvoudig om je leven te leiden zonder dat je minstens één keer als nazi verguisd wordt

 ?? © epa ??
© epa
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium