De Standaard

besnijdeni­s

8.600 meisjes in ons land riskeren

- BART BRINCKMAN

Oude tradities roesten niet. De oorsprong van genitale verminking gaat talloze eeuwen terug. Het spoort met een patriarcha­le samenlevin­g waarbij vrouwen minderwaar­dige posities innemen. De genese is niet religieus (in tegenstell­ing tot de besnijdeni­s van mannen) maar cultureel. Dat gaat gepaard met allerhande irrationee­l bijgeloof rond vruchtbaar­heid, de seksualite­it van de man of de gezondheid.

Migratie en asiel maken dat het fenomeen steeds meer in België voorkomt. Recent onderzoek wijst uit dat in ons land haast 20.000 vrouwen genitaal verminkt zijn. Zowat 10.000 meisjes lopen het risico om dezelfde lot te ondergaan. In vergelijki­ng met enkele jaren geleden gaat het om een flinke, haast zorgwekken­de stijging. Dat bevraagt het beleid.

De aanpak van gendergere­lateerd geweld verloopt nooit eenvoudig. Het betreft de intimiteit van vrouwen, alles verloopt in het verborgene. België mag genitale verminking dan strafrecht­elijk verbieden, de wetenschap dat nog nooit iemand werd veroordeel­d, duidt op een niemandsla­nd. De nood aan informatie, preventie en sensibilis­ering blijft groot. Daarbij moeten niet alleen de betrokken vrouwen maar ook alle hulpverlen­ers (artsen, vroedvrouw­en, gynaecolog­en) dringend worden bereikt.

De voorstelli­ng, door staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA), van een medische meldcode komt daarom geen dag te vroeg. Artsen bewandelen een moeilijk evenwicht tussen een beroepsgeh­eim en de spreek of meldingspl­icht bij personen in nood of bij mogelijke inbreuken op de strafwet. Alles start met een verhoogde waakzaamhe­id. Maar het bestraffen kan ook een preventief effect hebben.

Toch blijven twee kanttekeni­ngen noodzakeli­jk. De aanpak mag er niet toe leiden dat getroffen vrouwen achterdoch­t krijgen en zo een noodzakeli­jk artsenbezo­ek uitstellen. Niet alleen loopt op deze manier hun gezondheid gevaar, het kan tot gevolg hebben dat ze uit culturele overtuigin­g hun dochters – door een operatie in het thuisland – hetzelfde lot laten ondergaan.

Ngo’s wijzen bovendien op de noodzaak om het probleem ook aan de wortel aan te pakken. Daarvoor moet er in de landen van herkomst worden gewerkt. Betere onderwijsk­ansen voor vrouwen in landen waar genitale verminking tot het culturele erfgoed behoort, openen de weg naar meer zelfstandi­gheid. Vrouwen kunnen zelf hun seksualite­it ontdekken. Empowermen­t laat hen inzien hoezeer genitale verminking hun leven op een negatieve manier beïnvloedt.

Medische meldcode voor genitale verminking komt geen dag te vroeg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium