De Standaard

Aanval op (Franse) doelwitten in Burkina Faso

-

BRUSSEL I In de hoofdstad van het OostAfrika­anse Burkina Faso, Ouagadougo­u, zijn verschille­nde mensen omgekomen bij een gewapende aanval. De Franse ambassade en het militair hoofdkwart­ier van het nationaal leger kwamen onder vuur. Er waren ook verschille­nde explosies. De gevechten gingen verschille­nde uren door.

Volgens de overheid van Burkina Faso kwamen minstens zeven Burkinese militairen om. Acht van de aanvallers werden ook gedood: vier aan de Franse ambassade en twee aan het militaire hoofdkwart­ier.

Het persagents­chap AFP ver nam dan weer van Franse autoriteit­en dat er in totaal waarschijn­lijk al 30 mensen zijn omgekomen.

Te droog geworden

De aanslag was gisterenav­ond laat nog altijd niet opgeëist. De Franse krant Le Monde vermoedt dat het om een jihadistis­che groepering gaat. De stad werd in 2016 en 2017 al twee keer aangevalle­n door radicale islamisten. Bij die laatste aanval waren er 49 doden.

In de regio is een lokale tak van terreurorg­anisatie AlQaeda actief. Die groep is zuidwaarts uitgewaaie­rd, vanuit Algerije naar Mali en Burkina Faso.

Sinds de val van de Libische dictator Kadhafi (2011) is er ook een levendige handel in drugs en wapens in de Sahel, de overgangss­trook tussen de woestijnac­htige gebieden in NoordAfrik­a en tropisch Afrika beneden de evenaar. Jihadistis­che groepen breiden er zich uit in zones die door de klimaatopw­arming en het oprukken van de woestijn te droog zijn geworden voor (nomadische) landbouwer­s.

Om het terrorisme te bestrijden, heeft Frankrijk, samen met andere Afrikaanse landen, een militaire troepenmac­ht, de G5 Sahel, op de been gebracht. (gina)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium