De Standaard

BESTE ACTRICE

-

Genomineer­d

Sally Hawkins ● (The shape of water) Frances McDormand ●

(Three billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya) ● Saoirse Ronan (Lady Bird) ● Meryl Streep (The Post) ●

Zal winnen

Ook wie kritiek heeft op Three

billboards, ziet wel dat Frances McDormand er een dijk van een prestatie in neerzet als een rouwende moeder die gerechtigh­eid eist. De rol strookt goed met de verontwaar­digde vrouwen die in Hollywood rechtstond­en sinds #MeToo. McDormand won al een vitrine vol awards in de aanloop, waaronder een Golden Globe en Bafta. En de Academy houdt al langer van haar: ze won twintig jaar geleden al eens voor Fargo. McDormand heeft haar speech vast klaar.

Moet winnen

Margot Robbie volgde vier maanden schaatsles voor I, To

nya: als ze daar geen Oscar voor krijgt, had ze misschien beter aan de Olympische Spelen meegedaan. Saoirse Ronan houdt het ontwapenen­d naturel in Greta Gerwigs bedrieglij­k simpele Lady Bird: als ze daar nu nog geen Oscar voor krijgt, dan een andere keer.

Liefst niet

Vergeef ons de persoonlij­ke voorkeur, maar Sally Hawkins voelt het meest aan als een actrice die makkelijk hervalt in het onschuldig­e typetje dat ze wel vaker speelt. Zie ook: Maudie.

Vergeten?

Kinderen worden wel vaker over het hoofd gezien, zoals Brooklynn Prince, het kleine meisje van The Florida pro

ject. En dat de Academy de Luxemburgs­e actrice Vicky Krieps niet kent, kan je haar niet kwalijk nemen, maar die blozende wangen in Phantom

thread zijn goud waard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium