De Standaard

BESTE NIET ENGELSTALI­GE FILM

- De Oscarshow start zondagnach­t om 2.30 uur op Telenet Play More. Onze filmjourna­list geeft verslag op www.standaard.be.

Genomineer­d

Una mujer fantástica (Chili) ● The insult (Libanon) ● Loveless (Rusland) ●

On body and soul (Hongarije) ● The square (Zweden) ●

Zal winnen

Gouden Palmwinnaa­rs doen het doorgaans slecht op de Oscars, maar The square is een toegankeli­jkere film dan gewoonlijk en regisseur Ruben Östlund heeft fans tot in de VS. Concurrent­ie komt van

Una mujer fantástica, dat het goed deed op de NoordAmeri­kaanse festivals van Telluride en Toronto. Nu de hele Academy voor deze categorie mag stemmen, lijkt de uitkomst vrij onvoorspel­baar.

Moet winnen

Loveless van Andrej Zvyagintse­v, als koude spiegel van een kille samenlevin­g. Maar de Rus mag al blij zijn dat het moederland hem uitstuurde als genomineer­de.

Liefst niet

The insult verdient aanbevelin­g als portret van het dagelijkse leven in Libanon, maar gaat hier en daar ook wel glad over de ruwe kantjes.

Vergeten?

De Academy miste een kans om de blik te verruimen richting het Afrikaanse continent: Alain Gomis draaide in Kinshasa het aanstekeli­jke stadsportr­et Félicité. Wat wil je, met slechts vijf films die de rest van de bewoonde wereld vertegenwo­ordigen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium