De Standaard

Schoolkamp­eren is geen alternatie­f

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

In steden bestaat er geen alternatie­f voor een centraal aanmelding­sregister voor het secundair onderwijs. Toch lijkt het gebruikte algoritme voor verbeterin­g vatbaar.

Morgen debatteert het Vlaams Parlement over een nieuw inschrijvi­ngsdecreet. Het dossier kende vorige week een doorbraak toen minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beloofde om de verplichte dubbele contingent­ering (een systeem dat de populatie van scholen afstemt op de buurt) af te schaffen. Maar de heisa in Gent herlanceer­t de discussie.

Vooral de NVA trekt stevig van leer. Volgens de Vlaamsnati­onalisten doet het Gentse stadsbestu­ur – de NVA zit in de oppositie – de vrije schoolkeuz­e op de schop. Dat is erg kort door de bocht. Een aanmelding­ssysteem – waaraan in Gent alle scholen deelnemen – erkent de vrije schoolkeuz­e. Ouders geven hun voorkeur in volgorde aan.

De moeilijkhe­den wijzen vooreerst op een capaciteit­sprobleem. Na het tekort in het basisonder­wijs – dat stilaan is opgelost – dreigt een vervolg in het secundair onderwijs. Voor Gent zou het gaan om 1.791 plaatsen in het schooljaar 20202021. Ook Antwerpen verwacht tekorten. Crevits probeert met een investerin­g van 150 miljoen euro alles op te vangen. Maar het gaat traag. Een aantal – veelal katholieke scholen – ligt zeer goed in de markt. Sowieso moeten die ouders teleurstel­len.

Toch gaat wellicht ook het algoritme niet vrijuit, een evaluatie moet dat uitklaren. Zo valt com putertechn­isch uit te leggen – maar niet te verdedigen – dat kind X met school A als eerste voorkeur in school B terechtkom­t en kind Y met school B als eerste voorkeur in school A. Eenvoudigw­eg X en Y wisselen, lijkt logisch maar vergroot juridisch het probleem.

Negentig procent van de ouders wordt op hun wenken bediend, tien procent blijft teleurgest­eld achter en zoekt de media op. Daarbij worden ze geholpen door een weerbarsti­ge logica die zich moeilijk laat verklaren. ‘Ik ga soms zelf twijfelen,’ geeft Claude Marinower (Open VLD), Antwerps schepen van Onderwijs, toe aan De Standaard. Juist door die hoge nood aan transparan­tie wil Antwerpen af van de verplichte dubbele contingent­ering.

Hoeraverha­al

De NVA constateer­de de wrevel voor de dubbele contingent­ering als eerste. Ze laat ook niet na om ouders te bewieroken die bereid zijn te kamperen om hun kind in een bepaalde school in te schrijven. Voor de Gentse afdeling zijn de problemen een uitgelezen kans om het aanvankeli­jke hoeraverha­al van het stadsbestu­ur te hekelen. In tegenstell­ing tot Antwerpen blijft Gent om ideologisc­he redenen de contingent­ering verdedigen.

‘Aanmelding blijft het eerlijkst mogelijke systeem’, stelt Marinower. Samen met zijn Gentse collega Elke Decruynaer­e (Groen) overlegde hij gisteren met Crevits. De twee schepenen legden de minister de werking van het aanmelding­ssysteem uit, alleen Antwerpen en Gent passen dit toe voor het secundair onderwijs. ‘Wat is het alternatie­f ? Kamperen? Dat kun je maar bij één school. En dan ben je nog niet zeker van een plek. Niet iedereen kan het zich ook veroorlove­n.’

Marinower vindt het te vroeg voor een oordeel. Hij weet uit ervaring dat een aantal problemen zich vanzelf oplost. Crevits’ diensten keurden de gebruikte technologi­e goed, maar de minister pikte het niet dat Gent zich daarachter verschuild­e. Het overleg kwam dus niets te vroeg.

De ontkoppeli­ng bij de inschrijvi­ng van de nood aan sociale mix, wat Crevits vorige week beloofde, kan rust creëren. Ook de Vlaamse eenvormigh­eid van de inschrijvi­ngsperiode blijft een noodzaak. Ongetwijfe­ld beseft de minister steeds meer dat de verhoogde capaciteit omgekeerd evenredig is met het aantal inschrijvi­ngsproblem­en.

Tien procent van de

ouders blijft teleurgest­eld achter en zoekt de aandacht van de media. Daarbij geholpen door een weerbarsti­ge logica die zich moeilijk laat verklaren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium