De Standaard

Marghem doet het weer knetteren

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S © pn

Minister van Energie Marie Christine Marghem maakt het premier en partijgeno­ot Charles Michel (MR) niet makkelijk met sneren naar coalitiepa­rtners over het energiedos­sier.

Als het de bedoeling is deze maand te landen met het Energiepac­t, dan wordt het hoog tijd om de rust in de meerderhei­d te laten terugkeren. Maar minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) doet voorlopig weinig moeite. In De Morgen was ze gisteren minachtend over parlements­leden van haar eigen meerderhei­d. ‘Van Leen Dierick (CD&V) en Egbert Lachaert (Open VLD) heb ik veel meer het idee dat ze enkel aandacht opzoeken, hun kennis is niet altijd van hetzelfde niveau’, zei Marghem onder meer. ‘Iemand als Dierick komt elke zomer met hetzelfde riedeltje: hoe zit het met het Klimaatpac­t? Wel, we zijn er bijna en nu is het ook niet goed.’ NVAKamerli­d Bert Wollants schat ze naar eigen zeggen veel hoger in, maar dat neemt niet weg dat ook zijn partij bij herhaling heeft geklaagd over de trage aanpak van de minister.

CD&V en Open VLD pikken de kritiek niet. Zowel CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke als Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten reageert geërgerd. ‘Als een minister parlements­leden persoonlij­k aanvalt in plaats van over het dossier te praten, dan weet je dat de argumenten op zijn’, vindt Rutten. ‘Het is hoog tijd om verder te werken in plaats van te schieten op bondgenote­n.’

De parlements­leden onderling doen intussen niet onder voor Marghem. Vlaams Parlements­lid Andries Gryffroy noemde zijn collega’s van andere partijen uit de meerderhei­d ‘fantasten’, als ze nog geloven in de kernuitsta­p in 2025 (DS 5 maart). CD&Vparlement­slid Robrecht Bothuyne noemde de uitspraken van Gryffroy en Wollants dan weer ‘kiezersbed­rog’. ‘Het defaitisme van de NVAcollega’s is het beste recept om doelstelli­ngen niet te halen, voor duurdere facturen en meer winst voor Franse energiebed­rijven’, reageerde hij.

Het gehakketak komt er op het moment dat de NVA bij monde van Gryffroy en Wollants toezegt om nu al een steunmecha­nisme voor gascentral­es uit te werken, wat de weg opent naar een Energiepac­t. Wel moet nog bekeken worden van hoeveel gascentral­es de regering moet uitgaan.

De bal ligt in het kamp van premier Michel, die in stilte aan een compromis werkt. Zijn kabinet geeft toe dat Marghem een oplossing ‘alleszins niet makkelijke­r’ maakt.

‘Als een minister parlements­leden persoonlij­k aanvalt in plaats van over het dossier te praten, dan weet je dat de argumenten op zijn’

GWENDOLYN RUTTEN Open VLDvoorzit­ster

 ??  ?? Marie Christine Marghem.
Marie Christine Marghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium