De Standaard

China investeert miljarden in infrastruc­tuur

-

In China is het Nationaal Volkscongr­es (het parlement) samengekom­en om de plannen van de regering goed te keuren. Dat parlement zit vol trouwe partijlede­n die bijna onmogelijk van de partijlijn kunnen afwijken.

Zo werd de recente beslissing van president Xi om de beperking van twee ambtstermi­jnen voor een president te schrappen, er alleen in positieve termen beschreven. ‘Als een goede leider aan de macht komt, moeten we hem daar voor eeuwig laten’, zei de volksverte­genwoordig­er van Hebei, Zhang Donghe, tegen Reuters. ‘Zo krijg je continuïte­it en dat is geweldig.’ Andere reacties varieerden op dat thema. De Chinese premier Li Keqiang heeft inmiddels de beleidspla­nnen voorgelegd aan het Volkscongr­es in zijn jaarlijkse openingssp­eech (te vergelijke­n met de Amerikaans­e state of the union).

Hoge werklooshe­id

China wil dit jaar de overheidss­chuld beteugelen, zonder te besparen op infrastruc­tuurwerken. Het zal liefst 230 miljard euro investeren in wegen, 127 miljard in waterbehee­r en 93 miljard in spoorwegen. Dan nog is het de eerste keer in drie jaar dat China budgettair de vinger iets meer op de knip houdt. Het land doet dat om financiële risico’s af te wenden. Ook wil Peking in de gezondheid­ssector buitenland­se knowhow aantrekken en het gemakkelij­ker maken voor Chinese expats om terug te keren naar hun thuisland.

Li benadrukte zo veel mogelijk goed nieuws, maar erkende ook China’s grote sociale problemen. De hoge werklooshe­id bij stedelijke migranten, bijvoorbee­ld, die vaak geen toegang tot gezondheid­szorg hebben. Volgens de regering zullen ook 2,8 miljoen platteland­sbewoners ‘hervestigd’ worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium