De Standaard

Rutte kiest vertrouwel­ing als minister van Buitenland­se Zaken

- © belga

Met Stef Blok als vervanger van Halbe Zijlstra krijgt Rutte III geen diplomaat, maar een loyale VVD’er die het rechtse geluid bewaakt.

De Nederlands­e premier Mark Rutte kiest met Stef Blok als nieuwe minister van Buitenland­se Zaken voor een ervaren vertrouwel­ing. Blok moet niet alleen de internatio­nale reputaties­chade van de val van Halbe Zijlstra rechtzette­n, maar ook de machtsbala­ns in het kabinet en de VVD herstellen.

Stef Blok (53) staat niet bekend om zijn diplomatie­ke vaardig heden, wel om zijn loyaliteit en het rechtse geluid dat de VVD dreigde te missen in het kabinet.

Blok volgt Zijlstra op, die vorige maand opstapte nadat hij had erkend te hebben gelogen over een bezoek aan de datsja van de Russische president Vladimir Poetin.

Verrassend is de keuze voor Blok niet. Net als de afgetreden Zijlstra behoort Blok tot de intimi van premier Rutte. Zijlstra was medeonderh­andelaar tijdens de formatie van het huidige kabinet, Blok stond Rutte terzijde bij de vorming van het vorige kabinet.

De nieuwe minister van Buitenland­se Zaken staat bekend als een degelijk bestuurder met onderkoeld­e humor en relativeri­ngsvermoge­n. Hij zat jarenlang in de VVDtop, maar bleef bij het grote publiek vrij onbekend. ‘Ik zit niet in de politiek om vuurwerk te maken’, zei hij daar zelf over. Stef Blok.

‘Ik zit niet in

de politiek om vuurwerk te maken’

STEF BLOK

Minister van Buitenland­se Zaken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium