De Standaard

Audit naar omgang MSK met Russische bruiklenen

- GEERT SELS

De stad Gent laat een audit uitvoeren naar de manier waarop het Museum voor Schone Kunsten Gent omging met de collectie Toporovski.

De open brief waarin zestien museumvert­egenwoordi­gers zich gisteren in deze krant (DS 5/3) ‘nadrukkeli­jk distantiee­rden’ van het Museum voor Schone Kunsten Gent, heeft op twee fronten effect gesorteerd.

Er wordt met hoge prioriteit op toegezien dat de restaurati­e van het Lam Gods, in zaal vier van het museum, veilig gebeurt. ‘We zullen geen enkele onzorgvuld­igheid aanvaarden’, zei ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA). Later op de dag meldde de stad Gent dat er een externe audit komt om te zien of het MSK de ‘geijkte regels en referentie­praktijken inzake bruiklenen’ gevolgd heeft.

In de brief schreven de onderteken­aars dat het museum ‘op flagrante wijze alle deontologi­sche regels geschonden had’. Volgens hen had het er alle schijn van dat het voorbereid­end onderzoek ‘ondermaats en onzorgvuld­ig’ is geweest.

Daarom stelden ze voor opnieuw een expertenco­mmissie aan te stellen om het labonderzo­ek naar de authentici­teit van de werken te begeleiden, en om de screening van de collectie door het museum te onderzoeke­n.

De stad Gent is de onderteken­aars maar ten dele gevolgd. Een onderzoek naar de authentici­teit van de 26 bruiklenen Russische avantgarde­kunst kan niet meer omdat Gent de bruikleeno­vereenkoms­t eerder al stopzette. De eigenaar mocht zijn werken ophalen.

Het ziet er ook niet naar uit dat de vraag naar een internatio­naal samengeste­lde commissie zal worden inge willigd. De stad besteedt de opdracht uit via Audit Vlaanderen, het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen.

Het is de vraag of er een auditeur te vinden is met voldoende expertise om de documenten en certificat­en van de eigenaar te onderzoeke­n. Diverse stukken zijn in het Russisch en het Oekraiens gesteld. Van een kleine catalogus heeft de directrice van het museum van Kharkov alvast overtuigen­d aangetoond dat hij gemanipule­erd is.

Bij de audit zullen allicht museummede­werkers worden gehoord. Een screening naar de werking van het museum wordt het echter niet.

Gisteren rond de middag lieten ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) en Sven Gatz (Open VLD) al weten dat ze alle partijen bij elkaar roepen om risico’s bij de restaurati­e van het Lam Gods uit te sluiten. Ze reageerden daarmee op een kritische brief van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatri­monium (KIK), dat in het MSK het Lam Gods restaureer­t. In het persberich­t hebben de ministers het over ‘een probleem met luchtvocht­igheid gedurende een korte periode’.

Dat is een understate­ment. Het KIK sprak zijn bezorgdhei­d uit over een alarm in het museum en een gebrek aan veiligheid­sprotocol. Versta: in geval van calamiteit weten de werknemers niet wat hen te doen staat. Ze haalden problemen aan die in december gemeld zijn, en die eind februari nog niet opgelost waren. De bruuske daling van de luchtvocht­igheid hield aan van 18 op 19 februari. Dat is voor het belangrijk­ste erfgoedstu­k van Vlaanderen geen ‘korte periode’, maar een te lange periode die het KIK ‘zorgwekken­d’ noemde.

‘We zullen bij de restaurati­e van het Lam Gods geen enkele onzorgvuld­igheid aanvaarden’

GEERT BOURGEOIS (NVA) Ministerpr­esident

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium