De Standaard

The mercy

- James Marsh Colin Firth, Rachel Weisz (101 min.) JEROEN STRUYS © rr

¨¨èèè

Van: Met:

Met The theory of everything leverde regisseur James Marsh een lichtjes hysterisch­e biopic over Stephen Hawking. Nu houdt hij het subtieler met een film over Donald Crowhurst, een Brit die in 1969 met een zelfgebouw­de zeilboot rond de wereld wou varen. Dat is te danken aan het ingehouden acteerwerk van Colin Firth, die altijd suggereert dat hij nog een geheim achter de hand houdt. En of hij er een heeft.

Wat begint als een brave biopic, kantelt halverwege in iets veel interessan­ter, met een twist die alleen uit het ware leven kon komen. Firth wint je sympathie voor Crowhurst, een weinig succesvoll­e uitvinder die avontuur en een geldprijs ruikt in de eerste wedstrijd voor zeilen rond de wereld. Zijn vrouw – een onderbenut­te Rachel Weisz – gaat na wat praktische bezwaren overstag.

Op zee stelt de amateurist­ische solozeiler vast dat zijn droom even realistisc­h was als de artificiël­e dolfijnen op de achtergron­d. Bakzeil halen is echter onmogelijk: dan stort hij zijn gezin in schulden. Dit is het moment waarop Crowhurst verandert van avonturier in romancier. Meer verklappen bederft de pret, behalve voor wie de geschieden­is al of nog kent.

Vreemd genoeg stelt de film na het boeiende kantelpunt teleur. Niemand weet exact wat er op het schip en in het hoofd van Crowhurst gebeurde. Voor een inventieve filmmaker is zoiets goud, maar Marsh durft lang niet ver genoeg te gaan. Zelfs de muziek is convention­eel, ook al is het een van de laatste soundtrack­s van de in februari overleden componist Jóhann Jóhannsson. Zo kom je er als kijker toch nog bekaaid van af. ‘Ik zie je gauw terug, schat.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium