De Standaard

Oudste zuurstof gevonden

In gesteente van 1,6 miljard jaar oud zijn belletjes zuurstof gevonden. Toen was zuurstof nog giftig afval.

- PIETER VAN DOOREN

Als er iets levensnood­zakelijk is voor alle vormen van leven – een paar obscure microorgan­ismen niet te na gesproken – dan is het wel zuurstof. Wij mensen houden het nog geen tien minuten uit zonder. Maar op de vroege planeet aarde moet dat anders zijn geweest, en leefden de eerste organismen van koolstofdi­oxide, waterstof, zwavelverb­indingen en andere vormen van chemische energie. Zuurstof was er niet of nauwelijks. Pas na pakweg een miljard jaar ontstonden de eerste cyanobacte­riën. Die vonden de fotosynthe­se uit. Daarmee konden ze CO2 zeer efficiënt omzetten in bouwstoffe­n voor hun lichaam, dankzij een nieuwighei­d: een manier om energie rechtstree­ks uit zonlicht te halen. Daarbij ontstond ook een uiterst agressieve stof, die ze zo snel mogelijk kwijt moesten: zuurstof.

De wereld was groot, en de cyanobacte­riën klein, dus vele miljoenen jaren lang konden ze hun zuurstof zonder problemen dumpen in de atmosfeer. Maar zuurstof oxideert zowat alles dat het ontmoet, en zeker organisch materiaal, de stoffen waaruit levende wezens zijn opgebouwd. De wezens van toen brandden langzaam op bij contact met zuurstof. Geleidelij­k leerden ze dat opbranden binnen de perken te houden, en de energie die daarbij vrij kwam (zowel chemische als warmteener­gie) nuttig aan te wenden voor hun eigen levensproc­essen. En uiteindeli­jk ging dat zo goed dat ze de zuurstof niet meer konden missen. Wie er niet in slaagde om de overgang te maken, werd door de evolutie van het toneel verwijderd.

Zuurstofju­nkies

Wij, en zo goed als alle leven rondom ons, stammen af van de overlevers. Alleen diep in de modderbode­ms van vijvers en moerassen, in de diepzee, in geisers en op andere voor ons zeer onherbergz­ame plaatsen leven nog afstammeli­ngen van de originele aardbewone­rs, die niet tegen zuurstof bestand zijn, of nog steeds zonder zuurstof kunnen draaien. Ze zijn nooit voorbij het eencellige stadium geraakt en moeten tevreden zijn met die paar hoekjes van de planeet waar wij zuurstofju­nkies niet kunnen overleven.

Biologen zijn ervan overtuigd dat die versie van de geschieden­is klopt, maar daarbij moeten ze wel een hele reeks losse feitjes verbinden via stippellij­ntjes van logica. Een paar extra feitjes kunnen nooit kwaad.

Nu hebben we zo’n feit, schrij ven Zweedse en Deense onderzoeke­rs in het vakblad Geobiology. Ze vonden ‘stromatoli­eten’, versteende en gefossilis­eerde lagen groene blubber die ooit op ondiep water dreef. Groene blubber die uit grote aantallen cyanobacte­riën bestond. Biologen spreken van bacteriema­tten. De fossiele matten die ze nu in Centraal India vonden, bevatten de oudste zuurstofbe­lletjes ooit gevonden.

In de fossiele matten troffen ze ook het gesteente apatiet aan, een signaal dat in de matten fosfaat geconcentr­eerd werd. Dat is een bijkomend bewijs dat er levende wezens in die matten zaten.

De originele aardbewone­rs, waren niet tegen zuurstof bestand

 ?? © Stefan Bengtson ?? Dit ooit groene slijm zat vol zuurstofbe­llen..
© Stefan Bengtson Dit ooit groene slijm zat vol zuurstofbe­llen..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium