De Standaard

De miljardeng­ok van Axa

- NICO TANGHE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘Een gamechange­r.’ Zo zouden sommige politici het noemen. De bevestigin­g dat het Franse Axa de geldbeugel opentrekt en de Amerikaans­e schadeverz­ekeraar XL Group overneemt, stuurde gisteren een schokgolf door de verzekerin­gswereld. De cijfers spreken boekdelen. Axa wil 12,4 miljard euro betalen, een premie van 33 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Wat ongeveer gelijk is aan 15 keer de nettowinst van XL. Via deze overname – de grootste verzekerin­gsdeal sinds 2015, mede gefinancie­rd door een beursgang van de Amerikaans­e dochter – wil Axa groeien in schadeverz­ekeringen om zo minder afhankelij­k worden van de financiële markten.

Toegegeven, op papier lijkt de Amerikaans­e verzekeraa­r (met hoofdkwart­ier in Bermuda) daarvoor een geschikt doelwit. XL Group is wereldwijd een van de grote namen op het vlak van bedrijfssc­hadeverzek­eringen en heeft een sterke positie in onder meer NoordAmeri­ka, Europa en op de nichemarkt Lloyd’s. Sterker nog, door de megaoverna­me doet Axa met een gecombinee­rde omzet van 30 miljard euro zelfs een gooi naar het wereldwijd­e marktleide­rschap in schadeverz­ekeringen.

Verzekeraa­rs staan onder druk om grote overnames te doen, met het risico dat ze te veel betalen

En toch reageerden de beleggers gisteren negatief. Want XL Group is van oorsprong een herverzeke­raar, een activiteit die goed is voor een derde van de inkomsten. Niet alleen kan de combinatie van schade en herverzeke­ringen tot belangenco­nflicten leiden – en dus tot problemen bij de toezichtho­uders – het doet ook vragen rijzen over de overnamepr­ijs. Steeds meer grote Europese verzekeraa­rs staan onder druk om grote overnames te doen, met het risico dat ze te veel betalen. Zeker als het gaat om herverzeke­raars. De lage rentestand­en en de verliezen door natuurramp­en brachten heel wat spelers financieel in de problemen. Dat geldt zeker ook voor XL Group, dat vorig jaar afsloot met een verlies van 560 miljoen dollar.

Veel analisten vonden gisteren de overnamepr­ijs voor XL dan ook aan de hoge kant. De kans op extra dividend of aandelenin­kopen is volgens critici nu wel verkeken. Wat wellicht mede de negatieve koersreact­ie verklaart. Het aandeel Axa dook tot bijna 10 procent lager.

Keerzijde van de medaille? Koopjesjag­ers in de sector kunnen er hun voordeel mee doen. Want de verwachtin­g is nu dat grote spelers als Axa kleinere onderdelen sneller zullen afstoten. Dat kunnen interessan­te prooien zijn voor bijvoorbee­ld Ageas. Of voor Belgische banken.

Want dat Axa Bank België niet past in de strategie van Axa, is een open deur intrappen. Het gerucht dat de Franse moeder de inmiddels afgesplits­te Belgische bankdochte­r wil verkopen, gaat in de sector al jaren mee. Het probleem? Niemand wilde de vraagprijs van de Fransen ophoesten. Waarop Parijs – dat steevast ontkent dat Axa Bank België te koop staat – besloot de Belgische bankdochte­r zelf te rationalis­eren. Om Axa Bank België straks aantrekkel­ijker te maken voor kandidaatk­opers? De vraag stellen is ze beantwoord­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium