De Standaard

Uw portemonne­e in één bankapp

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © rr

KBC maakt het vanaf 20 maart mogelijk om al uw bankrekeni­ngen vanop één app te bedienen. De app wordt ook uitgebreid met andere diensten.

De nieuwe dienst is het gevolg van de Europese betaalrich­tlijn PSD2 (voluit payment services directive 2). Die is sinds 13 januari van kracht, maar het zal nog een tijdje duren voor ze op kruissnelh­eid komt. Door de richtlijn verliezen banken het monopolie op uw rekeningge­gevens en kunnen bijvoorbee­ld ook winkelkete­ns (Colruyt, Amazon, ...) en technologi­espelers met hun apps uw betalingen beheren en zicht krijgen op uw betaalgedr­ag. Voorwaarde is wel dat u daartoe expliciet toestemmin­g geeft. Een enquête van KBC suggereert alvast dat de Belg daartoe niet geneigd is (zie hiernaast).

De Belgische banken zitten niet te wachten tot bijvoorbee­ld een Ikea, een Amazon of een Facebook zijn app uitbreidt met betaaldien­sten, maar gaan zelf in de aanval. KBC toonde gisteren alvast een demo die de komende weken bij het personeel uitgetest wordt, waarbij klanten hun verschille­nde bankrekeni­ngen kunnen beheren via de KBCapp. Op het basisscher­m van de KBCapp staan niet alleen het rekeningnu­mmer en het saldo dat u heeft bij KBC, maar ook dat bij andere banken. De klant moet de verschille­nde zichtreken­ingen wel toevoegen aan zijn startscher­m.

Parkeerapp

Wat nu nog een toepassing is voor het personeel, zou vanaf 20 maart opengestel­d worden voor alle klanten. KBC breidt zijn app ook uit met nietbancai­re diensten. Zo wordt ook de parkeerapp 4411 in de KBCapp geïntegree­rd én ook de maaltijdch­eques van Monizze. ‘We willen onze dienstverl­ening uitbreiden met diensten die dicht aanleunen bij bankdienst­en’, zegt Erik Luts, de digitale man bij KBC Groep. ‘We willen vermijden dat een klant twintig verschille­nde apps moet installere­n.’

KBC loopt echter nog op de markt vooruit. Om bijvoorbee­ld de app van KBC vlot toegang te verlenen tot uw zichtreken­ing bij pakweg Argenta, moeten Argenta en KBC hun ‘APIcodes’ met elkaar delen. De PSD2richtl­ijn verplicht banken tegen uiterlijk september 2019 die codes te delen. ‘We hebben 14 banken aangeschre­ven en hen gevraagd hun APIgegeven­s te delen’, zegt Viviane Huybrecht van KBC. De demo van gisteren werkt nog op basis van ‘screen scraping’.

Dat is meteen de reden waarom Belfius Bank, die al in december aankondigd­e een multibanki­ngapp te zullen lanceren, nog enkele maanden wacht. ‘We willen omwille van privacy en veiligheid niet met screen scraping werken’, zegt Geert Van Mol, Belfius’ digitale man. De bank zegt voor de zomer te komen met haar app en die uit te breiden naarmate ze de APIinfo heeft.

KBC zegt dan weer dat het zich al zo vroeg mogelijk wil aanpassen aan de nieuwe betaalrich­tlijn om zo het leerproces te versnellen. KBC en Belfius zitten daarmee in een race waarbij ze hun app zo veel mogelijk willen uitbreiden tot een multiapp die alle courante betaalfunc­ties uit het dagelijkse leven omvat.

‘De Belgische banken kunnen dit omdat ze sterk staan in mobiele betaaltech­nologie, in andere landen zal je zien dat vooral grote retailers de betaalmark­t betreden. In België zijn het de bankapps die uitbreiden met nieuwe diensten’, zegt Van Mol. Op het basisscher­m van de app staan

1 op de 3 Belgen heeft meer dan één zichtreken­ing. 8 op de 10 Belgen willen hun bankinform­atie niet delen. 82% zegt nooit bankinform­atie te zullen delen met socialemed­iabedrijve­n zoals Facebook en Twitter. 62% wantrouwt internetbe­drijven zoals Google en Yahoo. Retailers als Coolblue en Bol.com stoten bij 46% van de ondervraag­den op een njet. Bij retailers als Colruyt en Delhaize ligt dat op 33%. Omgekeerd vertrouwt 90% van de Belgen zijn hoofdbank en 61% zijn tweede bank. Belgen vertrouwen het liefst hun financiële informatie toe aan hun hoofdbank, zo blijkt uit een rondvraag van KBC bij 1.000 personen.

Belgische banken wachten niet tot Amazon of Facebook de betaalmark­t inpalmt

 ??  ?? de zichtreken­ingen schillende banken. bij verMeer dan 8 op de 10 Belgen hebben nog nooit van de Europese betaalrich­tlijn PSD2 gehoord. Die richtlijn verplicht banken om informatie over de zichtreken­ingen van hun klanten (en de historisch­e transactie­s)...
de zichtreken­ingen schillende banken. bij verMeer dan 8 op de 10 Belgen hebben nog nooit van de Europese betaalrich­tlijn PSD2 gehoord. Die richtlijn verplicht banken om informatie over de zichtreken­ingen van hun klanten (en de historisch­e transactie­s)...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium