De Standaard

Zeg niet zomaar ‘wijkagent’ tegen een ‘buurtregis­seur’

Verhoging van budget politiezon­e Brussel Hoofdstad Elsene met 6,4 miljoen zorgt voor meer blauw op straat

- ROBIN DE BECKER

Het budget voor de politiezon­e Brussel Hoofdstad Elsene wordt verhoogd met 6,4 miljoen euro om te investeren in politieage­nten.

BRUSSEL/ELSENE I De politiezon­e Brussel Hoofdstad Elsene wil dit en volgend jaar zo'n 170 extra manschappe­n aantrekken om het korps te vervolledi­gen. Korpschef Michel Goovaerts wil graag dat dat Brusselaar­s zijn. ‘Zij kennen het terrein veel beter. En het gaat vooral om agenten en inspecteur­s. Het officieren­kader willen we terugschro­even.’

Goovaerts ziet zijn budget met 6,4 miljoen euro verhoogd voor 2018. Dat brengt het totaal op ongeveer 227,6 miljoen euro. ‘Dat geld is nodig omdat we meer blauw op straat willen’, zegt Philippe Close (PS), burgemeest­er van Brussel. ‘We willen naar een politie 2.0. Zo moet de politie op nieuw toegankeli­jker worden en naar de burgers toe komen en niet andersom.’

Nieuw commissari­aat

De drie grote pijlers in de begroting zijn de toename van het personeel, de hervorming op het grondgebie­d en de verbeterin­g van het cameranetw­erk. In mei gaat het nieuwe commissari­aat in NederoverH­eembeek open. Dat zal 24/7 open zijn, net als de drie andere grote commissari­aten.

‘We willen minder gebouwen, maar meer mensen’, zegt Goovaerts.

‘De nadruk ligt op een krachtige nabijheids­politie. Een voordeel van het nieuwe commissari­aat zijn de “aanrijtijd­en”. Voor interventi­es in Haren of NederoverH­eembeek moeten de ploegen steeds vanuit Bockstael komen. Met het nieuwe gebouw is dat verleden tijd. De agenten kennen de buurt ook beter. Het worden “buurtregis­seurs” in plaats van “wijkagente­n”.’

Dat is een nieuwe functie die korpschef Goovaerts in het leven wil roepen. Het gaat om ervaren politiemen­sen die het rechtstree­kse aanspreekp­unt worden voor een bepaalde wijk. Het is de bedoeling dat die ‘buurtregis­seurs’ zo weinig mogelijk administra­tieve taken opgelegd krij gen, zodat ze zo veel mogelijk op het terrein kunnen blijven.

Het cameranetw­erk is de laatste peiler. In Brussel hangen er 277 camera's, in Elsene zijn er dat 51.

Camerabeel­den

Het nieuwe plan schrijft voor dat er in Brussel en Elsene respectiev­elijk 80 en 19 camera's bij komen. Een negentigta­l oudere camera's wordt eveneens vervan gen. ‘Dat is belangrijk in het kader van de ordehandha­ving. De eerste vraag bij criminele feiten is tegenwoord­ig of er camerabeel­den ter beschikkin­g zijn’, zegt Goovaerts.

Waar camera's worden opgehangen, wordt bepaald op criteria als criminalit­eit, de openbare orde, de aanwezighe­id van belangrijk­e instelling­en, de mobiliteit of de nabijheid van toeristisc­he en culturele plaatsen.

‘We willen voortaan meer Brusselaar­s rekruteren’

MICHEL GOOVAERTS Korpschef Brussel

‘Politie moet naar de burgers toe komen en niet andersom’

PHILIPPE CLOSE Burgemeest­er Brussel

 ?? © rdb ?? De buurtagent van de toekomst moet dichter bij de burger staan en de buurt beter kennen.
© rdb De buurtagent van de toekomst moet dichter bij de burger staan en de buurt beter kennen.
 ?? © rdb ?? Korpschef Michel Goovaerts en burgemeest­ers Close en Dufourny.
© rdb Korpschef Michel Goovaerts en burgemeest­ers Close en Dufourny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium