De Standaard

Moeskroen komt in Koreaanse handen

-

‘Dankzij de goeie resultaten in het competitie­begin en dankzij het werk van directie, hebben de meerderhei­dsaandeelh­ouders van Moeskroen beslist een nieuwe partner te zoeken.’ Zo begon gisteren een persmedede­ling van Moeskroen. De nieuwe partner zou de ZuidKoreaa­nse groep Bogo Limited zijn. In een eerste fase zou die mee investeren, op lange termijn zou die de meerderhei­d van de aandelen verwerven. ‘Deze stap stelt ons in staat ons financieel te wapenen voor de volgende seizoenen’, klinkt het.

Dat Moeskroen net nu naar buiten treedt met een mededeling, is niet toevallig. De club heeft het elk jaar lastig zijn licentie te halen. Bovendien rusten er al twee jaar ernstige verdenking­en op de herkomst van de financiële middelen Latimer, het Maltese fonds dat nu eigenaar is van Moeskroen. Algemeen wordt aangenomen dat Latimer de dekmantel is van twee internatio­nale spelersmak­elaars, de Israëliër Pini Zahavi, met een groot netwerk in Engeland, en de Albanees Fali Ramadani.

Dekmantel?

De centrale vraag is of ook Bogo Limited een dekmantel voor de makelaarsa­ctiviteite­n van het duo is, dan wel een nieuwe speler die een eigen koers zal varen. Moeskroen lichtte alvast de licentieco­mmissie in over het bestaan van de nieuwe partner. De deal met Bogo Limited werd mee tot stand gebracht door de Thai Pairoj Piempongsa­nt, een gewezen zakenpartn­er van Zahavi. De kans lijkt groot dat Zahavi en Ramadani de plak zullen blijven zwaaien. Pairoj Piempongsa­nt is overigens een naam als een klok in de Engelse voetbalwer­eld. Tien jaar geleden speelde hij een beslissend­e rol in de verkoop van Manchester City door de Thaise expremier Thaksin Shinawatra aan de sjeiks van Abu Dhabi.

Dekmantel of niet, op papier wordt Moeskroen binnenkort een club in ZuidKoreaa­nse handen. Daarmee hebben op dit ogenblik 8 van de 24 profclubs in ons land Aziatische eigenaars. ‘Binnenkort zullen nog veel meer buitenland­ers actief zijn in de Jupiler League’, zei Ken Choo, de Maleisisch­e ceo van Cardiff City en bestuursli­d van KV Kortrijk, vorige vrijdag op een debat over de toekomst van het Belgisch clubvoetba­l in Luik. ‘Vandaag zijn het Aziaten, in het verleden waren het Russen of Amerikanen, in de toekomst zijn het misschien nog andere nationalit­eiten die clubs kopen. Het is niet tegen te houden.’

Binnen twee weken velt de licentieco­mmissie haar oordeel over de nieuwe structuur van Moeskroen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium