De Standaard

Ondertusse­n in Congo

kan er niet bij dat ons land zo weinig aandacht schenkt aan Congo, terwijl de situatie er steeds hopelozer wordt.

- WALTER ZINZEN

Wie? Gewezen VRTjournal­ist. Wat? De maatregele­n die België heeft genomen tegen de Congolese regering hebben Kabila noch zijn ministers tot inkeer gebracht.

Die nietaflate­nde onveilighe­id in Congo heeft nu al 4,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Onlangs nog werd gemeld dat 90.000 kinderen op de loop waren gegaan voor etnisch geweld in de provincie Ituri. En geen Theo Francken (NVA), staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, te bespeuren die ze kan of wil terugsture­n naar hun land van herkomst: ze hebben hun land namelijk nooit verlaten.

Officieel mag je ze geen vluchtelin­gen noemen. Het zijn ‘ontheemden’ of ‘verplaatst­e personen’. Maar ze leven wel in de meest erbarmelij­ke omstandigh­eden, verstoken van iedere hulp. De Congolese overheid doet niets voor hen. Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open VLD) bezocht onlangs een van hun kampen en pinkte toen een traantje weg. Maar terugkeren naar hun dorpen – hun enige wens – kunnen ze niet.

President Joseph Kabila en zijn regime zijn persoonlij­k verantwoor­delijk voor de nu al twintig jaar durende ellende in grote delen van OostCongo. Geweld en terreur komen goed van pas om de grondstoff­en het land uit te smokkelen. Niet voor niets trekken de baronnen van Kabila luxueuze appartemen­ten, villa’s en hotels op in hoofdstad Kinshasa. Hun fortuin is afkomstig uit het oosten.

Traangas

Alsof dat nog niet volstond, wordt de bevolking in heel Congo sinds eind vorig jaar geconfront­eerd met geweld, deze keer uitgeoefen­d door de zogenaamde ordetroepe­n. Op initiatief van de katholieke kerk zijn honderddui­zenden mensen in vrijwel alle steden drie keer in minder dan twee maanden tijd de straat opgetrokke­n om het ontslag van Kabila te eisen. Het laatst gebeurde dat op zondag 25 februari. Telkens vielen er doden en tientallen gewonden en werden honderden mensen gearrestee­rd.

De laatste keer werd in Kinshasa ook traangas ingezet. Volgens de Congolese pers gebeurde dat vlak bij een kraaminric­hting. Gevolg: heel wat pasgeboren baby’s

zweven tussen leven en dood of hebben ernstige problemen aan longen en luchtwegen. Om de betogingen te doen mislukken, mengen tientallen aanhangers van het regime zich onder de manifestan­ten en lokken ze relletjes uit, zodat leger en politie een excuus hebben om geweld te gebruiken.

Hoewel: gaat het wel altijd echt om reguliere ordehandha­vers? Er zijn steeds meer getuigenis­sen dat het regime huurlingen inzet, vaak buitenland­ers: Rwandezen, maar ook Tanzaniane­n en ZuidAfrika­nen. Privémilit­ies die weinig schroom hebben om op vreedzame betogers te schieten. Volgens de Congolese krant Le Phare worden die in buurland Burundi gevormd en opgeleid. Ze baseert zich op een communiqué van de politieke oppositie. Dat stemt enigszins tot wantrouwen. Maar dat buitenland­ers betrokken zijn bij het met geweld neerslaan van de manifestat­ies wordt door meer dan één contact in Congo bevestigd.

Die nieuwe vormen van repressie komen boven op de toch al hopeloze situatie van de bevolking. Artsen zonder Grenzen wees er onlangs op dat een goede gezondheid­szorg vrijwel volledig ontbreekt. Bovendien is naar schatting 70 procent van de bevolking ondervoed en vermindert de koopkracht met de dag als gevolg van de feitelijke devaluatie van de Congolese frank. Weddes en lonen van wie voor de overheid werkt, worden, net zoals in de tijd van Mobutu, met grote vertraging, gedeelteli­jk of niet uitbetaald.

Met een beetje hulp

De woede over dit alles verklaart mede waarom zoveel mensen toch op straat komen om Kabila uit het presidenti­eel paleis te verdrijven. Tegelijk is de angst voor het geweld erg groot. Een beetje hulp uit het buitenland is dus welkom. Kabila zelf is in korte tijd drie invloedrij­ke bondgenote­n verloren: de presidente­n van Angola, Zimbabwe en, vooral, ZuidAfrika zijn vervangen door lieden die vrezen dat de Congolese chaos het hele Grote Merengebie­d zal aan

tasten. Maar tot militair ingrijpen, zoals ze gedaan hebben in 1996 om de vorige dictator te verdrijven, zijn ze niet bereid. Hun daadkracht blijft beperkt tot een verzoek aan Kabila om eindelijk verkiezing­en te organisere­n.

België heeft de Europese Unie ertoe gebracht om sancties uit te vaardigen tegen zestien Congolezen, die verantwoor­delijk worden geacht voor de massale schendinge­n van de mensenrech­ten. Kabila zelf staat niet op die sanctielij­st. Belangrijk­er is dat de officiële Belgische ontwikkeli­ngshulp niet meer via de Congolese regering verloopt, maar rechtstree­ks naar de ngo’s gaat. Het heeft noch Kabila, noch zijn ministers tot inkeer gebracht. Integendee­l.

Kabila en zijn regime zijn verantwoor­delijk voor de nu al 20 jaar durende ellende in grote delen van OostCongo

Het Belgische consulaatg­eneraal in Lubumbashi werd gesloten. Net als het Congolese consulaat in Antwerpen en het Schengenhu­is in Kinshasa, waar onder Belgische leiding visaaanvra­gen voor de hele Schengenzo­ne werden behandeld. En niet te vergeten: Brussels Airlines mag nog maar vier keer per week in plaats van zes keer op Kinshasa vliegen.

Het schijnt de Wetstraat en onze media allemaal weinig te beroeren. Natuurlijk: Congo is Syrië niet. Maar kan iemand mij vertellen waarom 36 gesneuveld­e Assadsolda­ten wél het nieuws halen en 34 burgerdode­n in de provincie Ituri, onder wie zestien kinderen, niet?

 ?? © afp ?? Dit kind is een van de vele ‘ontheemden’ in Congo die op de vlucht zijn voor etnisch geweld.
© afp Dit kind is een van de vele ‘ontheemden’ in Congo die op de vlucht zijn voor etnisch geweld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium