De Standaard

Gaat Muyters plat voor de wapenlobby?

Philippe Muyters overweegt om militair onderzoek opnieuw te subsidiëre­n, wat al 20 jaar verboden is. ELVIS PEETERS hoopt dat hij daarop terugkomt.

-

Hoe hypocriet kan een samenlevin­g zijn? Al bijna vier jaar herdenken we de Eerste Wereldoorl­og, een van de meest gruwelijk uitgevocht­en conflicten in de geschieden­is van de mensheid. Die oorlog was huiveringw­ekkend in zijn innovatiev­e vermogen nieuwe manieren te ontwikkele­n om de vijand te doden, waarvan het gifgas dat werd ingezet in de Vlaamse velden een ontstellen­d hoogtepunt vormde. Tientallen auteurs hebben daar talloze boeken, columns en artikelen aan gewijd en de boeken kenden vele lezers. De barbaarse onrechtvaa­rdigheid van die oorlog gaf de Vlaamse beweging indertijd een boost en leidde ook tot de verzuchtin­g ‘Nooit meer oorlog’.

Vandaag, een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorl­og, wil een Vlaamsnati­onalistisc­he minister publieke investerin­gen in de wapenindus­trie weer bon ton maken. Qua symboliek kan dat tellen.

Moedige beslissing

Na de Eerste volgde de Tweede Wereldoorl­og en nadien droegen nog vele Belgische regeringen bij aan allerhande oorlogen in Afrika, het MiddenOost­en en de Balkan. Toch was er ook licht in de duisternis. In de jaren 90 van vorige eeuw nam de Vlaamse regering de moedige, ethische beslissing om geen Vlaamse overheidss­teun te geven aan militair onderzoek, de zogenaamde IWTrichtli­jn. Die verbiedt het onderzoek niet, maar sluit belastingg­eld voor wapenproje­cten uit.

Uiteraard is die richtlijn een doorn in het oog van de wapenindus­trie. Enkele weken geleden pleitte Agoria, de Vlaamse sectorfede­ratie van de defensiein­dustrie, op Radio 1 voor de afschaffin­g ervan. De reactie van bevoegd minister Philippe Muyters (NVA) kwam ontluister­end snel. Diezelfde dag nog kondigde hij aan het twintig jaar oude verbod te willen herzien. Minister Muyters vroeg daarvoor een advies aan de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (Vario), die tegen 8 maart een antwoord moet geven. Aan het Vlaamse Vredesinst­ituut, nochtans een instelling die verbonden is aan het Vlaams Parlement, en in deze materie niet onkundig, vroeg hij geen advies.

In 2008 al deed het Vlaamse Vredesinst­ituut op initiatief van het Vlaams Parlement een studie naar de macroecono­mische impact van investerin­gen in onderzoek en ontwikkeli­ng die de defensiein­dustrie ten goede komen. De conclusie van die studie luidt dat er weinig aanwijzin gen zijn voor een beduidend positief effect van militaire onderzoeke­n en ontwikkeli­ng op de economie. Zelfs geen economisch­e reden dus om de richtlijn te wijzigen.

Toch wil Agoria dat Vlaanderen meestapt in een oorlogseco­nomie die geen antwoord biedt op de veiligheid­suitdaging­en waarmee we vandaag geconfront­eerd worden. De ongebreide­lde wapenexpor­t naar het MiddenOost­en heeft geleid tot

Veiligheid? Vraag dat aan de Jemeniet die een ‘hoogtechno­logische’ bom op zijn hoofd krijgt

rampzalige gevolgen. Veiligheid? Vraag dat aan de Jemeniet die een ‘hoogtechno­logische’ bom op zijn hoofd krijgt.

Beperkte budgetten

De kwestie is dringend. De druk van de wapenlobby blijkt groot. Als schrijver is het voor mij onmogelijk daar nog gauw een roman aan te wijden, dat vergt tijd, en dan is het te laat. Ik kan in deze zaak mijn pen slechts gebruiken om daar in een opiniestuk op te wijzen.

Een overheid moet keuzes maken. Alleen al omdat de budgetten waarmee ze werkt beperkt zijn. Ook de budgetten voor onderzoek, die minister Muyters beheert. Ofwel besteedt de overheid geld aan onderzoek dat mogelijk onze levenskwal­iteit verhoogt, zoals naar kanker of duurzame klimaatopl­ossingen, ofwel investeert ze ook in onderzoek naar wapentuig dat de kwaliteit van het doden verhoogt.

Dat is, of ze wil of niet, een ethische opdracht. Die laat je niet aan lobbygroep­en over. Als overheid maak je keuzes in naam van de samenlevin­g. De IWTrichtli­jn betekende een ethische keuze tegen een industrie van de dood. Die nu herroepen, haalt het laatste greintje geloofwaar­digheid onderuit van wie beweert uit een beweging te stammen die gesterkt werd met de gedachte ‘Nooit meer oorlog’. Wil minister Muyters het zover drijven?

 ?? © US army ?? Ook schermtech­nologie kan worden gebruikt voor militaire doeleinden.
© US army Ook schermtech­nologie kan worden gebruikt voor militaire doeleinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium