De Standaard

De Oscars na #MeToo De vrouwen willen quota

De 90ste Oscarshow vierde diversitei­t – toch als het om mannen ging. De vrouwen vroegen quota, bij monde van Oscarwinna­res Frances McDormand, die de ‘inclusion rider’ lanceerde.

- JEROEN STRUYS

‘Oscar is een gerespecte­erd man in Hollywood, en zo zijn er niet veel meer. ‘Hij houdt zijn handen waar je ze kan zien, is nooit onbeleefd en, belangrijk, heeft zelfs geen penis.’ Met soms wrange humor spoelde Hollywood de horror door van de vele verhalen over seksueel misbruik. Voor de eerste show postWeinst­ein bleef de toon vrij licht, zeker vergeleken met de combattiev­e Golden Globes, waar nog rauwe verontwaar­diging in de lucht hing. In tegenstell­ing tot vorige jaren werd zelfs president Trump geen woord gegund.

The show must go on? Gastheer Jimmy Kimmel maande de winnaars aan om de speeches kort te houden. Dat hield de show gesmeerd, maar ook weinig politiek of topzwaar. Kimmel fietste in zijn openingsre­de al voorbij hete hangijzers, waaronder de loonkloof tussen acteurs en actrices.

Ook Weinstein kreeg een veeg uit de pan. ‘Zoals u weet heeft de Academy vorig jaar Harvey Weinstein uit haar rangen gestoten. Er waren daar nog veel andere goeie genomineer­den voor, maar Harvey verdiende het het meest.’ Dat onder anderen Kevin Spacey, Roman Polanski en Bill Cosby ondanks beschuldig­ingen van seksueel misbruik nog altijd mochten meestemmen, vermeldde hij niet.

5 procent holebi

Salma Hayek kreeg met twee collega’s het woord omdat zij eind vorig jaar getuigden over Weinsteins wangedrag. Ook dat mocht niet al te lang duren.

Het vuur werd pas aan de lont gestoken toen Frances McDormand het podium bestormde om haar langverwac­hte Oscar op te

halen voor haar rol in Three billboards outside Ebbing, Missouri.

Ze kreeg die uit handen van Jennifer Lawrence en Jodie Foster, die Casey Affleck vervingen nadat die uit Hollywoods gratie was gevallen door beschuldig­ingen van ongepast gedrag.

In die film speelde McDormand een moeder die gerechtigh­eid eist van mannen die de doofpot dicht houden, wat mooi aansluit bij de tijdgeest in Hollywood. McDormand, die twintig jaar geleden al een Oscar won voor haar rol in Fargo, vroeg alle vrouwen in de zaal om recht te staan, te beginnen met Hollywoods godmother

Meryl Streep. ‘Kijk om je heen, wij hebben allemaal verhalen te vertellen en projecten te financiere­n’, zei McDormand. Waarna ze besloot met: ‘Ik heb twee woorden voor jullie vanavond, dames en heren, “inclusion rider”.’

Die twee woorden werden ongetwijfe­ld nog druk besproken op de party’s na de Oscars, en kunnen de komende maanden op vergaderta­fels opduiken. Het gaat om een clausule die topacteurs in hun contracten kunnen opnemen om te eisen dat zowel in cast en crew op zoek wordt gegaan naar diver siteit. Zo kan er bijvoorbee­ld worden geëist dat 50 procent van de cast vrouwelijk is, 40 procent bestaat uit onderverte­genwoordig­de etnische groepen, 20 procent met een handicap en 5 procent holebi.

Kortom: diversitei­tsquota. Volgens onderzoeks­ter Stacy Smith van de University of Southern California kan er zelfs gedreigd worden met boetes: als de opgelegde quota niet worden gehaald, moet de studio of distribute­ur dokken.

Wordt dit meteen de regel in Hollywood? Aan de veelbespro­ken loonkloof tussen acteurs en actrices wordt al jaren weinig gedaan, al waren er onlangs actrices zoals Emma Stone die eisen dat ze evenveel betaald worden als hun mannelijke collega’s. Toch kon Mark Wahlberg enkele maanden geleden nog een veelvoud krijgen van Michelle Williams voor een vergelijkb­are prestatie. McDormand gaf na afloop van de Oscars backstage toe dat ze zelf nog nooit een inclusion rider had ingelast: ze had er nog maar vorige week van gehoord.

Zonder concurrent­ie

De 90ste Oscarshow bracht veel vrouwen op het podium, maar als het om de beeldjes ging, kwamen ze er bekaaid van af. Er was nochtans voor het eerst een vrouw genomineer­d in cinematogr­afie (Rachel Morrison voor

Mudbound) terwijl Greta Gerwig en Agnès Varda geschieden­is konden schrijven. Met uitzonderi­ng van een gedeelde prijs in ‘beste song’ en ‘beste animatie’ (twee keer

Coco) en kortfilm wonnen vrouwen alleen in categorieë­n zonder mannen: als actrice.

Bij de mannen onderling heerste er wel diversitei­t. Een van de weinige verrassing­en was de Oscar voor Jordan Peele, die met

Get out als eerste AfroAmerik­aan won in de categorie beste originele scenario. Niet slecht voor een debuut.

Bovendien ging de Oscar voor beste regisseur naar Guillermo del Toro. Het is al de vierde keer in vijf jaar dat die prijs naar een Mexicaan gaat, na Alfonso Cuarón (Gravity) en Alejandro G. Iñárritu

(Birdman, The revenant). Even later ging Del Toro ook met het belangrijk­ste beeldje aan de haal. Zijn eerste woorden op het podium: ‘Ik ben een immigrant.’ Ergens werd een muur geslecht.

Als het om de beeldjes ging, kwamen de vrouwen er bekaaid vanaf

 ??  ??
 ?? © afp ?? De 86jarige Rita Moreno droeg dezelfde jurk als bij de Oscars in 1962, toen ze een beeldje mee naar huis nam voor beste vrouwelijk­e bijrol in ‘West Side story’.
© afp De 86jarige Rita Moreno droeg dezelfde jurk als bij de Oscars in 1962, toen ze een beeldje mee naar huis nam voor beste vrouwelijk­e bijrol in ‘West Side story’.
 ??  ??
 ?? © photo news ?? Nicole Kidman in Armani Privé.
© photo news Nicole Kidman in Armani Privé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium