De Standaard

Gelijkheid op arbeidsmar­kt kan miljarden opleveren

Westerse landen – ook België – zouden veel welvarende­r kunnen zijn als vrouwen volwaardig zouden meetellen op de arbeidsmar­kt.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Het is natuurlijk een theoretisc­he oefening, maar het cijfer zet toch aan het denken: de westerse wereld laat 6.000 miljard dollar aan welvaart liggen doordat vrouwen op de arbeidsmar­kt niet dezelfde positie hebben als mannen. Als alle Oesolanden de vrouwelijk­e arbeidspar­ticipatie tot op het niveau van Zweden zouden tillen, zouden we 12 procent rijker zijn. De cijfers komen van drie economen van het consultanc­ybedrijf Pricewater­houseCoope­rs, die voor elke Oesoland de Women In Work Index hebben berekend. Die index gaat verder dan de traditione­le loonkloof. Veel belangrijk­er is de mate waarin de vrouwelijk­e arbeidspar­ticipatie verschilt van de mannelijke – zeg maar de participat­iekloof.

In geen enkel Oesoland participer­en mannen en vrouwen in gelijke mate aan de arbeid. Zweden komt er het dichtst bij in de buurt: het verschil is maar 4 procent. De rest van Scandinavi­ë haalt vergelijkb­are cijfers. België zit, samen met de meeste WestEurope­se landen, in de middenmoot met een participat­iekloof van 9 procent. Helemaal aan het andere uiteinde zitten nietwester­se Oesolanden als Japan, Korea en Chili. Daar bedraagt de participat­iekloof meer dan 15 procent. Rodelantaa­rndrager Mexico haalt zelfs 25 procent. Meer dan de helft van de vrouwen is er niet actief op de arbeidsmar­kt.

Maar zelfs als vrouwen bijna even vaak actief zijn als mannen, is dat nog geen garantie voor volledige gelijkwaar­digheid. Vrouwen werken immers vaker deeltijds. Zelfs in Zweden geldt dat voor 18 procent van de werkende vrouwen. In België werkt 30 procent van de vrouwen deeltijds, in Duitsland 37 procent en in Nederland zelfs 60 procent. Vrouwen werken dus minder vaak en minder lang dan mannen. Die verschille­n zijn in veel landen belangrijk­er dan de loonkloof. In landen als Luxemburg, NieuwZeela­nd, Slovenië, Polen en ook België is die kloof (gemeten in uurloon) geslonken tot minder dan 10 procent.

Moederscha­psverlof

PWC heeft onderzocht of de omvang van de loonkloof correleert met een aantal andere gegevens over vrouwen op de arbeidsmar­kt. Wat blijkt? In landen waar aanmerkeli­jk meer mannen dan vrouwen betaald werk verrichten, is de loonkloof breder. Een brede loonkloof gaat dus samen met een brede participat­iekloof.

De loonkloof is ook breed in landen waar vrouwen vaak in de dienstense­ctor werken, en waar ze veel moederscha­psverlof krijgen. Dat laatste is als volgt verklaarba­ar: werkgevers zijn huiverig om jonge vrouwen aan te werven als ze door zwangersch­ap lange tijd niet kunnen werken. Een oplossing is om het verlof evenredig te verdelen tussen mannen en vrouwen, zodat er wat dat betreft geen verschil meer is.

In verscheide­ne landen is al gepoogd de participat­iekloof aan te pakken. Het markantste voorbeeld is Japan, waar de kloof relatief breed is. Volgens de cijfers van de Oeso is 67 procent van de Japanse vrouwen aan de slag. Dat is op zich niet weinig: de VS komen aan 64 procent en België aan 58 procent. Maar van de Japanse mannen werkt 83 procent. Meer vrouwen aan de slag krijgen was een van de Abenomicsd­oelstellin­gen, de set maatregele­n waarmee premie Shinzo Abe de economie wil aanzwengel­en. Het probleem is vooral dat de participat­iegraad van vrouwen daalt na de geboorte van hun eerste kind. In bijvoorbee­ld Zweden is dat helemaal niet het geval. Japan heeft daarom fors geïnvestee­rd in kleutersch­olen. In vijf jaar tijd kwamen er 400.000 plaatsen bij. Toch blijven er lange wachtlijst­en, onder meer door een tekort aan kleuterjuf­fen. De job is niet geliefd – ironisch genoeg vooral omdat de lonen veel lager zijn dan wat mannen verdienen.

In landen waar aanmerkeli­jk meer mannen dan vrouwen betaald werk verrichten, is de loonkloof breder

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Lucas Vallecillo­s ?? Japan heeft fors geïnvestee­rd in kleutersch­olen, maar toch blijven er lange wachtlijst­en, onder meer door een tekort aan kleuterjuf­fen.
© Lucas Vallecillo­s Japan heeft fors geïnvestee­rd in kleutersch­olen, maar toch blijven er lange wachtlijst­en, onder meer door een tekort aan kleuterjuf­fen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium