De Standaard

De plezante speeltuin van paars

Het verhaal over het pensioenfo­nds van Belgacom maakt vijftien jaar na datum nog steeds merkwaardi­ge emoties los. Natuurlijk ging het om een ordinaire begrotings­truc. Maar onderhuids is een veel diepere breuklijn voelbaar.

-

BRUSSEL I ‘Ik ga hier niet buiten zonder een evenwicht!’ In een gesprek met zijn toenmalige woordvoerd­er Koert Debeuf aan het einde van de tweede paarse regering windt Guy Verhofstad­t zich op. De scène, vastgelegd in een documentai­re, typeert zijn acht jaar durend premiersch­ap: een gat in de begroting was geen optie. Desnoods vulde een agressieve communicat­ie het allerlaats­te deficit.

Kunst noch vliegwerk werd gespaard. De begrotinge­n van paarsgroen (19992003) en paars (20032007) torsen daarom een kwalijke reputatie. Eenmalige maatregele­n waren schering en inslag. De kers op de taart was de overname van het pensioenfo­nds van Belgacom. In 2003 en 2004 smukte de regering zo haar begroting met 5 miljard euro op. In ruil garandeerd­e de belastingb­etaler de pensioenen van de telecomwer­knemers (zie inzet rechts).

Met een zekere verbetenhe­id herinnerde CD&VKamerlid Hendrik Bogaert deze week aan deze in zijn ogen onzalige maatregel. Over drie jaar zou het geld opgesoupee­rd zijn. Vanaf die datum kost het fonds de overheid jaarlijks tot 470 miljoen euro. Prompt staken enkele oude koortsdrom­en uit een vervlogen tijd weer de kop op. De toenmalige critici – vooral CD&V, NVA en enkele economen – grepen naar hun Twitteracc­ount.

Economisch ligt de discussie niet eenvoudig. Toenmalig minis ter van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) wijst op twee voordelen. De pensioenve­rplichting­en die met het afstoten van het fonds voor Belgacom wegvielen, vertaalden zich in extra opbrengste­n voor de overheid in 2004 bij de gedeelteli­jke beursgang van het staatsbedr­ijf – dat vervelde tot Proximus. De daling van de over

‘Wij vonden dat paars, dat op allerlei vlakken de revolutie predikte, geen rekening hield met onze nakomeling­en’

heidsschul­d met 3,8 miljard euro (1,2 miljard spendeerde de regering aan Bpost en de NMBS) leidde tot minder rentelaste­n.

Vande Lanotte krijgt deels de steun van Andreas Tirez, econoom van de liberale denktank Liberales. ‘De pensioenla­sten moesten bij de overname van het fonds bekend zijn. Bijgevolg hadden de extra kosten boven die 5 miljard – het bedrag waarover het nu gaat – de waarde van het bedrijf bij beleggers met hetzelfde bedrag doen dalen, als het fonds niet was overgenome­n. Dus zeggen dat de operatie met het overheidsb­edrijf extra geld kost, is voorbarig.’

Tropenjare­n van CD&V

Bogaert verkiest het principe boven een cijfermati­ge discussie. In zijn ogen gebruikte de regering het fonds om haar begroting op het nippertje in evenwicht te brengen. Vijftien jaar geleden deed de WestVlamin­g zijn eerste politieke ervaring op in de oppositie. CD&V beleefde toen tropenjare­n. Met verbijster­ing sloeg hij met zijn partij de ongeziene praktijken van paars(groen) gade.

‘Op het vlak van begroting stelden de NVA en CD&V zich heel orthodox op’, herinnert hij zich. ‘Die vorm van gezond conservati­sme botste met de meer avontuurli­jke stijl van paars. Wij vonden dat paars, dat op allerlei vlakken de revolutie predikte, geen rekening hield met onze nakomeling­en, terwijl zij net de reden zijn waarvoor mensen als ik aan politiek doen. Daarom ging het conflict gepaard met enorm veel emotie.’

HENDRIK BOGAERT CD&VKamerlid

Na de dioxinever­kiezingen van 1999 moest CD&V voor het eerst in veertig jaar de ministersp­osten aan zich laten voorbijgaa­n. Decenniala­ng belichaamd­e de partij elke vorm van staatsmans­chap. Een stringent begrotings­beleid, onder leiding van Herman Van Rompuy, deed België aan het einde van de jaren negentig slagen voor het toegangsex­amen van de eurozone. Het deed extra pijn om te zien hoe de regeringen­Verhofstad­t nadien budgettair de teugels lieten vieren.

De premier had geen keuze. Het huwelijk van liberalen, socialiste­n en groen was uniek. Maar de tegenstell­ingen smolten niet als sneeuw voor de zon. Alleen geld smeerde de drie assen voldoende. Ondanks een goede conjunctuu­r en dalende rentelaste­n besloot de regering om de bijkomende marges netjes op te souperen. Toegegeven, de begrotinge­n leken in evenwicht. Maar ten gronde werd er niet gesaneerd. De noodzakeli­jke hervorming­en bleven uit.

Creatieve boekhoudin­g

Socialiste­n en liberalen vonden elkaar in de actieve welvaartss­taat, afgekeken van Tony Blairs Derde Weg. In een helder moment beseften Frank Vandenbrou­cke (SP.A) en Vande Lanotte, met een legendaris­che open brief begin 2004, dat er dringend geld moest worden opzijgezet om de vergrijzin­g op te vangen.

Maar vooral Vandenbrou­cke preekte in de woestijn. SP.Avoorzitte­r Steve Stevaert nam hem die houding kwalijk. Het socialisme moest ‘plezant’ zijn.

Het idee van een verloren decennium op het vlak van sociaaleco­nomische hervorming­en steekt schril af tegenover het sfeertje van ‘We amuseren ons kapot’. Paars deed niet alleen aan creatieve boekhoudin­g, de eerste jaren na de eeuwwissel­ing brachten ook de doorbraak van de BVisering van de politiek. Met het verschrale­n van de ideologieë­n lichtten de persoonlij­kheden van politici op. Deze verschenen in de meest entertaine­nde tvprogramm­a’s.

Maar het typeBogaer­t paste niet meteen in het format. Ook toenmalig NVAvoorzit­ter Geert Bourgeois was niet gegeerd. Zijn partij probeerde zelfs wettelijk te verbieden dat politici opdraafden in nietinform­atieve programma’s. Ongetwijfe­ld ligt er nog ergens een voorstel van decreet te beschimmel­en op het hoofdkwart­ier van de partij. Maar na het televisies­ucces van Bart De Wever nam de urgentie af.

Het Belgacomve­rhaal overstijgt op die manier het louter boekhoudku­ndige. Het blijft een metafoor voor de speeltuin van paars, een soort Vlaanderen Vakantiela­nd dat toen zonder schroom in de markt werd gezet. Het budgettair­e uitstelged­rag verplichtt­e de volgende regeringen om in te grijpen. Ook zij lieten steken vallen, maar minder opzichtig.

Begeesteri­ng

Toch hebben de paarse regeringen ook heel wat fans. Dat komt omdat ze ook aandacht besteedden aan maatschapp­elijke vraagstukk­en zoals euthanasie en holebirech­ten. Ook dat vormde een flink contrast met de regeringen­Dehaene. Die waren zo gefocust op het sociaaleco­nomische dat ze uit het oog verloren dat een samenlevin­g meer begeesteri­ng nodig heeft dan een verzamelin­g cijferreek­sen.

De paarse regeringen hebben ook veel fans, omdat ze aandacht hadden voor vraagstukk­en zoals euthanasie en holebirech­ten

 ?? © belga ?? Met verbijster­ing sloeg Hendrik Bogaert (boven) samen met zijn partij de ongeziene praktijken van de paarse regeringen van Guy Verhofstad­t (r.) gade.
© belga Met verbijster­ing sloeg Hendrik Bogaert (boven) samen met zijn partij de ongeziene praktijken van de paarse regeringen van Guy Verhofstad­t (r.) gade.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium