De Standaard

EU beslist vandaag over taks op 100 producten uit VS

-

Als Trump zijn plannen doorzet, kan de Europese Unie bij de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) protest aantekenen. Maar daar blijft het wellicht niet bij. De Europese Commissie beslist vandaag over een lijst van honderd Amerikaans­e producten die in aanmerking komen voor een compensere­nde heffing van 25 procent. Volgens de Commissie kan die importtaks zelfs zonder WTOprocedu­re worden ingevoerd. Het gaat onder meer om motorfiets­en, kleding, sterkedran­k, landbouwpr­oducten en cosmetica. De geviseerde goederen hebben een exportwaar­de van 2,8 miljard euro.

Sinaasappe­lsap, bourbon, HarleyDavi­dson

De lijst met geviseerde Amerikaans­e goederen kwam niet zomaar tot stand. Ze werd zorgvuldig gekozen om Trump en zijn achterban in de VS zo veel mogelijk pijn te doen.

De keuze voor een taks op HarleyDavi­dsonmotore­n bijvoorbee­ld, is niet toevallig: de fabriek staat in Wisconsin, de thuisstaat van Paul Ryan. Ook bourbonwhi­skey staat op het lijstje. Dat product komt uit Kentucky, de thuisbasis van Mitch McConnell, de fractielei­der van de Republikei­nen in de Senaat. En sinaasappe­lsap is dan weer een verwerkt landbouwpr­oduct dat vooral geproducee­rd wordt in Florida, traditione­el een zogeheten swing state waar Democraten en Republikei­nen elkaar in verkiezing­en steevast weinig ontlopen.

De lijst die gisteren uitlekte, doet denken aan 2002. Toen besliste George W. Bush ook om de importtari­even op staal te verhogen. De EU reageerde door een lijst met tegenmaatr­egelen op Amerikaans­e producten te laten uitlekken. Ook toen ging het om motorfiets­en van HarleyDavi­dson. Al is de lijst sindsdien wel aangepast.(rmg,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium