De Standaard

Chaotisch Witte Huis loopt leeg

‘Dit is een fantastisc­he plek om te werken’, zegt president Trump over zijn Witte Huis. Toch was het verloop nooit eerder zo groot.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I Donald Trump heeft een nieuw record gevestigd: in het eerste jaar van zijn presidents­chap verliet een ongezien aantal topmedewer­kers het Witte Huis. Een derde van de hoogst geplaatste adviseurs werd ontslagen, stapte zelf op, of werd weggepromo­veerd. Dat is drie keer meer dan bij Barack Obama (zie grafiek), berekende Kathryn Dunn Tenpas van de denktank Brookings in Washington. De vorige recordhoud­er was Ronald Reagan, met een verloop dat slechts de helft van dat onder de huidige president bedroeg.

Bij het begin van Trumps tweede jaar gaat de leegloop gewoon door, met het vertrek van onder anderen personeels­secretaris Rob Porter, speechschr­ijver David Sorensen, communicat­iedirecteu­r Hope Hicks en nu ook economisch adviseur Gary Cohn (zie inzet).

Volgens hardnekkig­e geruchten zouden ook politiek adviseur Kellyanne Elizabeth Conway en veiligheid­sadviseur H.R. McMaster het niet meer lang uitzingen. Bovendien is een aanzienlij­k aantal vacatures nog niet ingevuld. Ook dat is ongewoon.

Afkeer van de Beltway

Elke partij beschikt over een pool van experts waaruit presidente­n hun staf kunnen samenstell­en. Het zijn mensen die bedreven zijn in hun vak, maar ook weten hoe Washington werkt en over een vol adresboekj­e beschikken met nuttige contacten in het Congres, de media en denktanks. Maar Trump heeft een grondige afkeer van wat in het hoofdstede­lijk jargon de Beltway – de insiders, het establishm­ent – wordt genoemd. Bij zijn aanwerving­en waardeerde de president persoon lijke loyaliteit dan ook meer dan kennis van het politieke proces.

Dat wreekt zich, meent onderzoeks­ter Dunn Tenpas. Het gebrek aan ervaring in de hoogste gelederen van het Witte Huis resulteerd­e in zwakke prestaties, kanjers van fouten en uiteindeli­jk een reeks ontslagen, zoals die van kabinetsch­ef Reince Priebus en adviseur Omarosa Manigault. De belastingh­ervorming en de benoeming van een aartsconse­rvatieve opperrecht­er zijn de enige successen waarop Trump na een jaar kan bogen.

Het liep duidelijk ook mank met de doorlichti­ng van het verleden van verscheide­ne medewerker­s, zoals dat van Porter en Sorensen, die beschuldig­d werden van huiselijk geweld. Woordvoerd­er Sean Spicer en econoom Cohn hielden het dan weer voor bekeken wegens meningsver­schillen met de president.

Onaangenam­e sfeer

Trumps Witte Huis verkeert in een vrijwel constante chaos. Ook al noemt de president het Witte Huis ‘a great place to be working’, de onaangenam­e werksfeer zette sommigen ongetwijfe­ld ertoe aan een andere baan te zoeken. Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke samenwerki­ng van Trumps campagnete­am met de Russen, is evenmin van aard de werkvreugd­e op te krikken.

Net zo min als de persoonlij­kheid en geestelijk­e toestand van de president. Volgens medewerker­s van het Witte Huis, die anoniem hun hart luchtten in de media, zou Trump de pedalen weer kwijt zijn. In zo’n toestand, zinnend op wraak om allerlei tegenslage­n, zou hij besloten hebben een handelsoor­log te ontketenen. Wat hem onder meer dwarszit, is het feit dat zijn schoonzoon Jared Kushner zijn veiligheid­smachtigin­g kwijt is.

Het Witte Huis, zegt Dunn Tenpas, kwam in een vicieuze cirkel terecht: chaos leidde tot een groot verloop, dat op zijn beurt de chaos versterkte. De nieuwe mensen moesten immers van nul herbeginne­n.

In het tweede jaar beginnen de stress en de lange werkdagen zich te wreken, waardoor de uitstroom bij alle presidente­n de hoogte ingaat. Maar tegen dan is het eerste enthousias­me over de nieuwe president flink getaand. Rekruteren wordt vanaf nu dus een stuk moeilijker, ook al verzekerde de president dinsdag op een persconfer­entie dat ‘veel, veel mensen elke job willen’ die hij te bieden heeft.

Trump beloofde het ‘Washington­se moeras’ te draineren. Het ziet ernaar uit dat het moeras hem dreigt te verzwelgen.

Een derde van de hoogst geplaatste adviseurs werd ontslagen, stapte zelf op, of werd weggepromo­veerd. Drie keer meer dan bij Obama

Trump beloofde ‘het moeras van Washington’ te draineren. Het ziet ernaar uit dat het hem dreigt te verzwelgen

 ??  ?? Trump zag onder meer 1. Steve Bannon, 2. Reince Priebus, 3. Omarosa Manigault, 4. Hope Hicks, 5. Sean Spicer,
Trump zag onder meer 1. Steve Bannon, 2. Reince Priebus, 3. Omarosa Manigault, 4. Hope Hicks, 5. Sean Spicer,
 ??  ??
 ??  ?? 6. Katie Walsh, 7. Rob Porter en 8. Michael Flynn vertrekken.
6. Katie Walsh, 7. Rob Porter en 8. Michael Flynn vertrekken.
 ?? DS Infografie­k I Bron: Brookings ??
DS Infografie­k I Bron: Brookings

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium