De Standaard

UITGESTORV­EN

-

Bioloog Chris Thomas zegt dat dier en plantensoo­rten massaal uitsterven. De oorzaak is de mens, en die moet er alles aan doen om dit tegen te gaan. Ik knik, dit heb ik al vaker gelezen. Maar net zoals de vijf voorgaande uitstervin­gsgolven zal ook deze gevolgd worden door een explosie van de soortenrij­kdom, schrijft Thomas. Hm, dat is andere kost.

De evolutie van diersoorte­n wordt ook versneld door de mens: door experiment­en, de creatie van nieuwe diersoorte­n in labs, gewilde of ongewilde import van exoten. Wacht, verdringen die exoten de inheemse planten en dieren dan niet? Een loos begrip, zegt Thomas. Natuur is voortduren­d in veranderin­g en te rigide natuurcons­ervatie wijst op nostalgie. Nu begint mijn beeld helemaal te schuiven.

Andere biologen gaan gepassione­erd tegen de visie van Thomas in, als ook zij de dieren en plantenrij­kdom over een paar miljoen jaar proberen te voorspelle­n. De nieuwe diersoorte­n door toedoen van de mens zullen volgens hen niet overleven. En Thomas’ visie zou als excuus kunnen dienen om nu niets te moeten doen.

Over één ding lijken ze het stilzwijge­nd zo eens te zijn dat het niet eens wordt vermeld: in die dieren en plantenrij­kdom van de verre toekomst komt de mens niet meer voor. Uitge

storven diersoortj­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium