De Standaard

Hitjes voor ‘bitches’

De rel rond de Brusselse rapper Damso neemt ook een heel genre op de korrel. Kan hiphop, met zijn hyperseksu­ele raps, zonder ‘bitches’?

- VAN ONZE REDACTEUR NICK DE LEU

Damso speelt naar eigen zeggen ‘Maar op een bepaald moment doe je het zo regelmatig dat het personage gaat samenvalle­n met je persoon’, reageert zijn collegarap­per Zwangere Guy.

BRUSSEL I Met Damso als auteur voor de WKhymne van de Rode Duivels maakte de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d niet meteen de beste keuze. Net als Stromae (WK 2014) en Dimitri Vegas & Like Mike (EK 2016) scoort de Brusselse rapper hoge punten op het vlak van popularite­it – op Spotify werden zijn songs al meer dan twintig miljoen keer gestreamd. Daarmee steekt hij in België ver boven het maaiveld uit. Maar de bond miskeek zich op zijn imago. In de Franstalig­e wereld ligt de Brusselaar al langer onder vuur voor de ‘seksistisc­he en misogyne inhoud’ van zijn teksten – een kenmerk waarmee een familievri­endelijke organisati­e als de Voetbalbon­d zich beter niet associeert, al was het maar vanuit marketings­tandpunt.

Wanneer vrouwen voorkomen in Damso’s nummers, is dat vaak onder de noemer ‘salope’ (‘Quedelavie’), of als trofee om dominantie te tonen over andere mannen (‘BruxellesV­ie’). In de brief waarmee hij KBVBsponso­rs opriep om hun steun terug te trekken zolang Damso aanblijft als au

teur van het WKlied, haalde de Vrouwenraa­d onder andere passages aan uit ‘Pinocchio’, waar Damso een gastvers levert bij de Franse rapper Booba. ‘Hey pute, on est où là? / J’te baise comme une chienne pourtant tu portes le foulard’, klinkt het daarin. Vrij vertaald: ‘Ik neuk je als een teef / ook al draag je een hoofddoek’. Gebaseerd op een waargebeur­d, volkomen consensuee­l verhaal, verzekerde Damso. Maar vrouwvrien­delijk is het niet.

Taxi driver

Zelf laat Damso de kritiek amper aan zijn hart komen. Toen we hem in oktober bij zijn optreden in Vorst Nationaal vroegen naar zijn teksten, zei hij: het is als een personage in een roman. Zo reageerde ook zijn manager Anthony Consiglio in oktober in Le Soir. ‘Damso is een pseudoniem, een excentriek personage dat William Kalubi speelt in de rap game, met al zijn codes.’ Kortom: Robert De Niro is ook niet zo gevaarlijk als hij in Taxi driver lijkt.

Intussen regende het reacties: van Mia Doornaert, van de Voetbalbon­d, van de Vrouwenraa­d en van staatssecr­etaris voor

Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA). Gisteravon­d reageerde Damso zelf verongelij­kt op zijn Twitterpag­ina. ‘Als ze al die mediatieke middelen zouden inzetten om Belgische artiesten te promoten in plaats van er één enkele te bekritiser­en, zou België niet meer hetzelfde zijn’, klonk het.

In de rest van de hiphopscen­e blijft het voorlopig stil. ‘Omdat het een moeilijk debat is’, zegt Gorik van Oudheusden, die rapt onder de naam Zwangere Guy. ‘Voor een deel geloof ik in de artiest. Die man heeft een vrouw en een kind, dus ik denk niet dat hij echt een seksist is. Er zijn songs waarin hij wijze dingen zegt, met goeie lyrics. Maar in andere nummers zegt hij alleen maar domme shit over vrouwen, die inderdaad denigreren­d is. In mijn ogen is het simpel: zo’n rapper moet je niet opvoeren voor de voetbalhym­ne. Maar of dit er dan weer toe moet leiden dat alle clichés over hiphop worden opgerakeld?’

Patsergedr­ag

Want met Damso wordt ook een heel genre op de korrel genomen. Hiphop – zeker het gangstasub­genre – hangt aaneen

‘I hate calling the women bitches/ but the bitches love it’, rapte Drake over die worsteling.

Met veel goede wil valt ook voor sommige, meer controvers­iële passages uit Damso’s werk een lans te breken. De slet die hij vol ejaculeert in ‘Pinocchio’, zou eigenlijk een metafoor voor de Franse muziekindu­strie zijn. En in het gruwelijke ‘Une âme pour deux’ schetst hij brutale seks met een prostituee die uiteindeli­jk zijn moeder blijkt te zijn – een passage die je kunt interprete­ren als bewustzijn van zijn eigen vulgaire taalgebrui­k.

Toch trekt Van Oudheusden, wiens eigen werk vooral op de Brusselse stadswijke­n focust en bezwaarlij­k seksistisc­h genoemd kan worden, daar een lijn. ‘Ik kan mij vinden in de verklaring dat je een personage speelt in een songtekst’, zegt hij. ‘Maar op een bepaald moment doe je het zo regelmatig dat het personage gaat samenvalle­n met je persoon. Bovendien: we zijn 2018. Ik denk dat het stilaan passé is om een vrouw te gebruiken als een object in een opsomming van bezittinge­n. En ik verzet me ook tegen het idee dat je stoerder wordt door een vrouw uit te maken. Dus ja, misschien moet de scene zich hier ook maar over uitspreken, en moeten we dit minder doen. Voor onze vrouwen, onze vriendinne­n, onze zussen en dochters.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium