De Standaard

Engie praat nucleaire winst fors omlaag

Engie betwist dat het een gouden zaak doet met de verlenging van de kerncentra­les. De nucleaire winst bedraagt in zijn lezing van de energiestu­dies maar 200 miljoen.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Een uitstel van de kernuitsta­p zou de resterende kerncentra­les 850 miljoen euro per jaar opleveren. Zo staat het in de jongste studie van het Federaal Planbureau (DS februari). Maar volgens exploitant Engie is er verwarring gezaaid en zijn producente­nsurplus en nucleaire winst door elkaar gehaald.

Om het ‘producente­nsurplus’ van 850 miljoen euro te berekenen, zijn alleen de brandstofk­osten en andere variabele kosten meegereken­d om de centrale te laten draaien, niet de vaste kosten als personeel, onderhouds­kosten en heffingen. Ook de investerin­gen die Engie moet doen om de levensduur van de kerncentra­les te verlengen, zijn niet in aanmerking genomen.

Als ook met die kosten reke ning wordt gehouden en de andere uitgangspu­nten onverander­d blijven, rest er nog een nucleaire winst van ongeveer 200 miljoen euro, besluit het bedrijf uit de studies. Dat is veel minder dan de 850 miljoen euro die in de politieke discussies wordt gehanteerd.

Dan nog blijft een jaarlijkse winst van 200 miljoen op een investerin­g – voor de verlenging van de kerncentra­les voor tien jaar – die op een miljard euro wordt geraamd, een interessan­t rendement.

Maar die berekening­en gaan uit van een hoge elektricit­eitsprijs: 73 euro per MWh, bijna het dubbele van de prijzen vandaag. Als de prijzen niet zo sterk stijgen als het Planbureau veronderst­elt, zakt de winst nog verder in, klinkt het bij Engie.

Van dat bedrag moet dan nog de nucleaire belasting worden afgetrokke­n die de overheid vraagt in ruil voor een verlenging. Voor Doel 1 en 2 bedraagt die taks 20 miljoen euro per jaar, voor de vier recente centrales betaalde Engie in 2017 meer dan 150 miljoen.

Hoger steunnivea­u

De berekening­en zijn slecht nieuws voor de NVA. De Vlaamsnati­onalisten rekenden op een forse belasting op de winst van de nucleaire producente­n om een

2017 overtrof groene doelen

204 MW aan windenergi­e en 177 MW aan zonneenerg­ie bij, terwijl voor beide slechts 150 MW was vooropgest­eld. Minister van Energie Tommelein (Open VLD): ‘Sommigen noemden mij te optimistis­ch. Maar alle negativism­e ten spijt hebben we in 2017 de subdoelste­llingen overschred­en. En dan zijn nog niet alle aanmelding­en binnengelo­pen.’ De minister blijft daarom geloven dat we ‘de doelstelli­ngen voor 2020 kunnen halen’. (belga)

Cijfers zijn slecht nieuws voor NVA, die rekende op winst van Engie om energietra­nsitie te financiere­n

fonds te spijzen dat de energietra­nsitie moet financiere­n. NVAKamerli­d Bert Wollants sprak in een interview in De Standaard (DS 5 maart) over ‘honderden miljoenen’ ten gunste van hernieuwba­re energie. Als de totale nucleaire winst maar 200 miljoen zou zijn, zal de NVA zich met minder tevreden moeten stellen.

De berekening­en verbeteren de situatie voor hernieuwba­re energie niet. Het Planbureau vreest dat plannen voor windmolenp­arken of zonnepanel­en uitgesteld of zelfs geannuleer­d zullen worden, als er twee kerncentra­les worden verlengd.

Hoe dan ook zal een hoger steunnivea­u nodig zijn als goedkopere energie uit kerncentra­les de prijs blijft drukken, zelfs als de twee resterende centrales flexibeler zullen kunnen inspelen op de fluctueren­de productie van hernieuwba­re energie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium