De Standaard

‘Definitie zware beroepen benadeelt vrouwen’

De definitie van zwaar werk benadeelt vooral vrouwen, stelt Groen. De partij wil dat ‘mentale en emotionele belasting’ een volwaardig criterium wordt.

-

BRUSSEL I De discussie over de definiërin­g van zwaar werk zit politiek in het slop. De kwestie dreigt de regeringsp­lannen voor de hervorming van het pensioen in de soep te laten draaien. De inzet is hoog. Werknemers en ambtenaren die onder de definitie vallen, kunnen in principe wat vroeger met pensioen. Dat moet de verhoging van de pensioenle­eftijd compensere­n.

Volgens Groen dreigen vrouwen het kind van de rekening te worden. Een voorontwer­p van wet weerhoudt vier criteria: fysieke of lichamelij­ke belasting, belastende werkorgani­satie, verhoogde veiligheid­srisico’s en een belasting van mentale of fysieke aard. Maar dat vierde criterium telt alleen als een verzwarend­e factor in combinatie met een van de drie andere.

De ecologiste­n weerleggen dat uitgangspu­nt. Onderzoek wijst uit dat mentale belasting voor een kwart van de werknemers als ‘problemati­sch’ wordt ervaren. Toch weigerde minister van pensioenen Daniël Bacquelain­e (MR) ze als een aparte categorie te bekijken uit vrees dat zoiets te ruim zou uitvallen.

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) benadrukt dat een mentale belasting wel degelijk zwaar doorweegt op de kwaliteit van de loopbaan. Studies wijzen op een negatieve impact op de gezondheid en een verminderd vermogen om door te werken tot aan het pensioen. Bij mensen die in de zorg of de onderwijss­ector werken, gaat het om een structurel­e belasting, geen sporadisch­e.

Bovendien zijn het vooral vrouwen die in die categorie vallen. ‘Slechts een kleine minderheid van de werknemers combineert een emotionele en mentale belasting met een van de andere criteria. Een grote groep wordt zo bij voorbaat uitgeslote­n, daarbij disproport­ioneel veel vrouwen.’

Volgens De Vriendt vergroot dat de al bestaande pensioenkl­oof. Vrouwen ontvangen gemiddeld niet alleen minder pensioen dan mannen, een aantal reeds genomen regeringsm­aatregelen treft vrouwen harder dan mannen.

Te kleine enveloppe

Overigens vindt Groen de enveloppe voor zware functies te klein. Bacquelain­e trekt vanaf volgend jaar 39 miljoen euro uit, in 2020 groeit dat bedrag aan naar 70 miljoen. Uitgesplit­st voor de overheid en de privésecto­r betekent dit dat in 2019 534 ambtenaren en 1.948 werknemers een jaar vroeger met pensioen gaan, of zowat 2 procent van de mensen die in een bepaald jaar met pensioen gaan. De Vriendt stelt een omgekeerde methode voor. Eerst moeten de zware beroepen worden afgebakend, nadien kan het budget worden vastgelegd. (bbr)

‘Een mentale belasting weegt wél door op de kwaliteit van de loopbaan’

WOUTER DE VRIENDT

Kamerlid (Groen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium