De Standaard

De timing was niet realistisc­h, de personeels­inzet inadequaat en de luchtvaart­maatschapp­ij was niet gewaarschu­wd

-

BRUSSEL I De Standaard verkreeg ook het laatste, vertrouwel­ijke jaarversla­g van de inspectie over de controle op de gedwongen terugkeer in 2016. Daarin staat een snoeihard relaas over de manier waarop ons land op 13 oktober vier Nigerianen naar Lagos wilde terugsture­n, met een beveiligde vlucht vanuit Rome.

Eerst wilde ons land de Nigerianen met een beveiligde vlucht naar Rome brengen, maar er bleek geen toestel van het leger beschikbaa­r. Op het allerlaats­te moment werden de vier op een lijnvlucht gezet. Alle passagiers waren al aan boord voor de Nigerianen konden opstappen, wat tegen de richtlijne­n van de commissieV­ermeersch is. Twee Nigerianen moesten aan boord worden gedragen. Eén wilde niet vertrekken en verzette zich hevig, waardoor de drie anderen begonnen te roepen. Een moest weer van boord worden gehaald.

Geen psycholoog

Volgens de inspectie is het afgeraden om meer dan één migrant op dezelfde lijnvlucht te zetten, omdat het risico bestaat dat ze elkaar aanstoken. Volgens de inspectie kan het ook niet dat er geen agenten als reserve waren, en dat er ook geen psycholoog was om de passagiers te informeren.

De inspectie schrijft: ‘Zowel de voorbereid­ing als de uitvoering van deze operatie liet te wensen over. De korte voorbereid­ingstijd heeft geleid tot een zwakke risicoanal­yse en planning.’

‘De timing was niet realistisc­h, de personeels­inzet was inadequaat en de luchtvaart­maatschapp­ij was niet voorafgaan­delijk gewaarschu­wd. Door het afwijken van de procedures bij de operatie werden niet te verantwoor­den risico’s genomen.’’

‘Dit had grondig fout kunnen lopen’, zegt Stephan Parmentier (KUL). ‘Dat je het best niet meer dan één of twee personen op een lijnvlucht zet, zou de overheid al 15 jaar moeten weten. Dit zijn systeemfou­ten. Deze operatie is zo amateurist­isch aangepakt dat de overheid blij mag zijn dat ze goed is afgelopen. Ooit zal het ontploffen.’ (yd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium