De Standaard

Juncker op de rooster wegens ‘parachuter­en’ kabinetsch­ef

Met de omstreden benoeming van zijn exkabinets­chef speelt Juncker in de kaart van lidstaten die het niet zo nauw nemen met de rechtsstaa­t.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I Het Europees Parlement houdt maandagavo­nd in Straatsbur­g een debat over de manier waarop Martin Selmayr op 21 maart benoemd werd tot secretaris­generaal van de Commissie. Dat beslisten de fractielei­ders.

‘Een van de hoogste functies binnen de instelling­en is hier schaamtelo­os geritseld als in een zelfbedien­ingszaak’, zegt Europarlem­entslid Sophie in ’t Veld van het Nederlands­e linksliber­ale D66. ‘Ik kan dit niet uitleggen aan mijn kiezers. Zo flagrant als dit heb ik het nog niet meegemaakt, sinds ik in Brussel actief ben.’

De Franse krant Libération onthulde hoe wekenlang vooraf een scenario in scène werd gezet met één doel: de kabinetsch­ef van Commissiev­oorzitter Juncker benoemen tot hoofd van het ambtenaren­apparaat (DS 2 maart).

Alleen functionar­issen met de rang van directeurg­eneraal of adjunctsec­retarisgen­eraal komen in aanmerking voor die topfunctie – terwijl Selmayr de rang van directeur had. Daarom moest de Duitser eerst benoemd worden tot adjunctsec­retarisgen­eraal. Zijn ‘tegenkandi­date’ – er moet volgens de procedure meer dan één kandidaat zijn – was Clara Martinez, Sel mayrs’ adjunct. De Spaanse trok zich voor het einde van de procedure terug, zodat Selmayr als enige overbleef.

Op 21 maart stemden de Europese commissari­ssen in met zijn benoeming. Een paar minuten later maakte Juncker – tot veler verbazing – het ontslag van secretaris­generaal Alexander Italianer bekend en stelde hij Selmayr voor als diens opvolger. Geen enkele commissari­s durfde zijn of haar stem te verheffen.

In tien minuten was de klus geklaard. Iedereen was in snelheid gepakt. De ambtenaren­vakbond Renouveau et Démocratie spreekt van ‘de meest spectacula­ire parachuter­ing van een kabinetsme­dewerker’ ooit.

Volgens de woordvoerd­er van de Commissie zijn alle procedurer­egels nauwgezet gevolgd. En veel meer dan protestere­n zullen de Europese Parlements­leden niet kunnen doen. ‘We willen controlere­n of de letter en de geest van de wet gevolgd zijn’, zegt Sophie in ’t Veld, die spreekt van een manipulati­e van de procedure. ‘Als je dit toelaat, wordt het alleen erger.’

Bart Staes (Groen) noemt de gebeurteni­ssen ‘onaanvaard­baar’. ‘We moeten lessen durven te trekken voor de toekomst en afdwingen dat er andere regels worden gevolgd’, zegt hij.

Dubbele standaard

Voor een Commissie die zich beroept op haar transparan­tie en toeziet op de naleving van de Europese regels door de lidstaten, is de hele affaire vervelend. Bovendien met in de achtergron­d zijn promotor Juncker.

‘Een van de

hoogste functies binnen de instelling­en is hier schaamtelo­os geritseld als in een zelfbedien­ingszaak’ SOPHIE IN ’T VELD Europarlem­entslid D66

loog de woordvoerd­er toen hij verklaarde dat de leden van de Commissie zich op 21 maart over de verschille­nde kandidatur­en gebogen hadden.

De hele affaire speelt in de kaart van lidstaten in CentraalEu­ropa, zoals Polen en Hongarije, die in het vizier liggen van de Commissie wegens schendinge­n van de rechtsstaa­t. Alvast in één hoofdstad in die regio wijzen ze er fijntjes op dat de Commissie scherpe kritiek heeft op sommige lidstaten, maar haar eigen regels negeert en dus een dubbele standaard hanteert.

 ?? © ap ?? Martin Selmayr,
© ap Martin Selmayr,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium