De Standaard

Stop met censureren, laat ons fotografer­en

- FILIP VAN ONGEVALLE

‘B este fotografen, onderaan vinden jullie een link waar jullie foto’s van de show kunnen downloaden.’ Zo stond het er. Zonder enige ironie. Geen enkele fotograaf mocht dinsdagavo­nd een foto maken van de Amerikaans­e rockband The Killers terwijl die optrad in het Antwerpse Sportpalei­s. Maar gisteren mochten ze wel foto’s downloaden die gemaakt werden door de fotograaf die de groep zelf meeneemt op tournee. Alsof zanger Brandon Flowers Kim Jongun zelve is. Dat is niet alleen broodroof voor fotografen, maar ook censuur. Nog even en er mogen eveneens geen journalist­en meer binnen; de band zal dan een recensie bezorgen die geschreven is door een copywriter die hen vergezelt.

Je zou het als een akkefietje kunnen beschouwen, maar er is meer aan de hand. Vorige week mochten er ook al geen fotografen binnen op het concert van Kendrick Lamar, en slechts vier journalist­en. De Standaard was daar niet bij, en dat kregen we pas de dag van het concert te horen. U hebt daar niks van gemerkt: we hebben via een omweg nog een kaartje gekocht. Ook bij de door

Kunt u zich voorstelle­n dat politici even moeilijk zouden doen tegen journalist­en?

tocht van Bruno Mars in dit land waren journalist­en noch fotografen welkom. En in het nabije verleden waren het Lady Gaga, Beyoncé en Solange die geen fotografen toelieten.

Een Vlaamse zangeres die binnenkort een album uitbrengt, bood ons dan weer een interview aan, maar we mogen enkel de door haar aangelever­de foto’s gebruiken. We hebben dat interview geweigerd. Copywritin­g is iets voor influencer­s en reclamemak­ers, niet voor journalist­en.

Kunt u zich voorstelle­n dat politici even moeilijk zouden doen? Hoeveel zou het kot dan wel niet te klein zijn? En wie zou het hardst roepen? De kunstenaar­s, die altijd bij de eersten zijn om censuur of machtsmisb­ruik aan te klagen. Maar ze zijn in hetzelfde bedje ziek en hun kwaal wordt almaar erger. Ze vergissen zich echter schromelij­k van vijand. Artiesten mogen gerust ten dans spelen, maar ze mogen niet verwachten dat we naar hun pijpen dansen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium