De Standaard

Belg Serge Dorny leidt Bayerische Staatsoper

-

De negentigja­rige Balkrishna Doshi krijgt de Pritzker Prize, die bekendstaa­t als de Nobelprijs voor architectu­ur. De Indiase architect maakt er zijn levenszaak van om een esthetisch verantwoor­de architectu­ur neer te zetten voor lagere sociale klassen. Hij bouwde administra­tieve centra, scholen en culturele instelling­en waarin hij modernisti­sche invloeden koppelde aan de Indiase eigenheid. Veel van zijn gebouwen staan in Chandigarh en Ahmedabad (o.a. de School voor Architectu­ur). ‘Zijn architectu­ur is ernstig en nooit flashy. Ze volgt geen trends’, aldus het juryversla­g. ‘Doshi was al vroeg gevoelig voor de context, wat zijn gebouwen uitgesprok­en duurzaam maakt.’

Doshi (1927) studeerde in Mumbai en vertrok daarna naar Parijs waar hij van 1951 tot 1954 werkte voor Le Corbusier. Ook met Louis kahn werkte hij samen. Hij bouwde een oeuvre op van zeventig jaar. Met zijn Pritzker treedt hij in de voetsporen van Alejandro Aravena, Frei Otto, Wang Shu, Shigeru Ban en Toyo Ito.

Serge Dorny (56) wordt vanaf 2021 intendant van de Bayerische Staatsoper in München.

De Belgische operadirec­teur leidt momenteel het huis in Lyon. Een eerder Duits avontuur liep niet goed af: in Dresden kwam Dorny in conflict met muziekdire­cteur Christian Thielemann. Hij werd ontslagen, maar won een rechtszaak waarin hij dat ontslag aanvocht. In München is Vladimir Jurowski de chefdirige­nt.

Dorny begon zijn carrière bij De Munt, als dramaturg. Hij was ook actief bij het Festival van Vlaanderen en London Philharmon­ic. (gvds)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium