De Standaard

Beter een oude moeder dan een oude vader

Ieder kind wordt geboren met in zijn DNA ‘tikfoutjes’, die zijn vader of moeder niet hebben. Bij oudere vaders ontstaan het meeste foutjes, meer dan bij oudere moeders.

- SANDER VOORMOLEN © NRC Handelsbla­d

Alle kinderen worden geboren met kleine veranderin­gen in hun DNA die niet bij hun vader of moeder voorkomen. Die zogeheten DNAmutatie­s veroorzake­n soms ziekte.

Kinderen van oudere vaders of moeders hebben méér nieuwe mutaties in hun DNA. Daarmee hebben kinderen van oudere ouders een grotere kans op een aangeboren ziekte. Oudere moeders geven minder mutaties door dan oudere vaders. Nu is ontdekt dat mutaties in DNA afkomstig van de moeder anders verdeeld zijn over het DNA dan mutaties in vaders DNA.

Onderzoeke­rs onder leiding van bioinforma­ticus Christian Gilissen van het universita­ir medisch centrum Radboud in Nijmegen analyseerd­en het complete DNA van bijna 1.300 Amerikaans­e kinderen en hun beider ouders. Het is een van de grootste onderzoeke­n naar het effect van oudere leeftijd op DNAverande­ringen tot nu toe.

Nieuwe mutaties zijn te vinden door het DNA van moeder, vader en kind te vergelijke­n. De resultaten zijn verschenen in het vakblad Nature Genetics.

Verstandel­ijke handicap

Nieuwe mutaties in het DNA ontstaan spontaan en voortduren­d, als tijdens het kopiëren van een DNAmolecuu­l een verkeerde bouwsteen wordt ingebouwd. Als dat gebeurt in lichaamsce­llen, kan het bijvoorbee­ld tot kanker leiden. Als dat gebeurt in cellen waaruit geslachtsc­ellen ontstaan, komen die mutaties terecht in het kind dat daaruit geboren wordt. Ieder kind heeft gemiddeld 50 tot 100 van die kleine veranderin­gen in het DNA.

Op de verkeerde plek, bijvoorbee­ld midden in een belangrijk gen, kan een mutatie de oorzaak zijn van ziekte. Bij zeker de helft van de kinderen met een ernstige verstandel­ijke beperking is een nieuwe mutatie de oorzaak. Tegelijker­tijd zijn mutaties in het DNA een belangrijk­e motor achter de evolutie; een DNAverande­ring kan ook voordeel opleveren.

Bij vaders zorgt ieder levensjaar erbij voor gemiddeld één extra mutatie, leert het onderzoek. Bij oudere moeders is dat effect kleiner, daar krijgt een kind één extra mutatie mee voor iedere vier jaar dat de moeder ouder is.

Het weerspiege­lt het verschil in biologie, legt Gilissen uit: ‘Mannen maken tijdens hun hele leven nieuwe spermacell­en aan. Dat betekent dat het DNA heel vaak gekopieerd moet worden, met iedere keer een risico op fouten. Vrouwen hebben voor hun geboorte hun eicelvoorr­aad aangelegd. Daar speelt het kopiëren van DNA dus minder een rol. Hoe de mutaties erin sluipen is nog onduidelij­k. Hoe langer je iets bewaart, hoe meer de kwaliteit achteruit gaat.’

De onderzoeke­rs vonden dat twee of meer mutaties van oudere moeders vaak heel dicht bij elkaar liggen. Bij oudere vaders zijn die mutaties veel gelijker verdeeld over de chromosome­n. Bij moeders concentrer­en mutaties zich met stijgende leeftijd in groepen, voornameli­jk in gebieden op de chromosome­n 8, 9 en 16.

Van die gebieden is bekend dat er bij oudere moeders meer herschikki­ng van de genen plaatsvind­t (recombinat­ie), waarbij de DNAketen even middendoor breekt. ‘Deze zogeheten dubbelstre­ngsbreuken zijn gevaarlijk’, zegt Gilissen. ‘Want bij de reparatie ervan kunnen gemakkelij­k fouten ontstaan.’

Syndroom van Down

Waarom wordt het DNA van moeders überhaupt herschikt? Eén idee was dat daarmee het ontstaan van embryo’s met een verkeerd chromosome­naantal wordt tegengegaa­n, zoals bij het syndroom van Down, waarbij er drie in plaats van twee chromosome­n 21 in iedere lichaamsce­l zitten.

Gilissen: ‘Wij laten zien dat die extra recombinat­ies misschien ook een nadeel hebben: een groter aantal mutaties.’

Bij vaders zorgt ieder levensjaar erbij voor gemiddeld één extra mutatie. Bij oudere moeders is dat effect kleiner, daar krijgt een kind één extra mutatie mee voor iedere vier jaar dat de moeder ouder is

 ?? © isopix ?? Mick Jagger (74) heeft acht kinderen. Het jongste is geboren in 2016.
© isopix Mick Jagger (74) heeft acht kinderen. Het jongste is geboren in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium