De Standaard

Vandaag rood is

Wat als we in het heetst van de strijd om vrouwenrec­hten nu eens de verschille­n tussen mannen en vrouwen in de verf zetten? Te beginnen met een likje menstruati­ebloedrood.

- ELIEN DELAERE

Halt aan de mannen die nu al afhaken. Dit stuk gaat over jullie. Oké, met internatio­nale vrouwendag dreigt de strijd om gelijke rechten tussen mannen en vrouwen al eens te verzanden in nutteloze discussies. Want ‘met deze dag is het zoals met Valentijn: dat zou het toch elke dag moeten zijn? En waarom bestaat er niet zoiets als een internatio­nale mannendag? Vrouwen hebben ook altijd aandacht nodig.’ Tot hier volgt u.

Echter, de huidige derde golf feministen verwart gelijkwaar­digheid niet langer met gelijkheid. Boegbeelde­n als Lena Dunham en Natalie Portman, en bij ons Heleen Debruyne, ontkennen niet dat ze verschille­n van de mannen in hun omgeving.

Neem nu menstruati­e: de ene bloedt elke maand, de andere niet. Zoals bij elke vorm van ongelijkhe­id is de vraag hoe we met die verschille­n omgaan. In mijn omgeving zie ik alvast met groeiende verbazing en trots steeds meer dames én heren praten en leren, over menstruere­n.

Zo herinner ik me levendig een vakantieda­g als pubermeisj­e. Met handen en voeten legde ik mijn vader uit dat een onverklaar­bare stemming zich die ochtend van mij meester had gemaakt: een mix van onrust, overgevoel­igheid, irritatie en vermoeidhe­id. Ik had alle redenen om gelukkig te zijn onder de Italiaanse zon, ergens in de buurt van het Comomeer, maar mijn nakende maandstond­en staken daar een stokje voor. Ik had last van PMS, of het premenstru­eel syndroom. De opluchting was groot toen ik mijn vader daar begripvol, bijna nieuwsgier­ig, op hoorde reageren. Ik begreep het zelf nog niet, maar hij probeerde alvast.

Hier met die app

Dat is vaak anders. Zeker buiten een familiale context blijft menstruati­e een noodzakeli­jk kwaad, waar nog een stevig taboe op rust. ‘Dat is het type vrouw dat over haar regels praat, ken je het?’, hoorde ik laatst uit een – oh ja – vrouwenmon­d komen. Ik moffelde mijn tampon maar snel in mijn mouw.

Nu ik sinds twee maanden de app Clue gebruik, praat ik steeds openlijker over mijn maandstond­en en PMS. Hoe nauwgezett­er je die klachten registreer­t via de app, hoe beter die je cyclus voorspelt. Net als mijn vader vijftien jaar geleden zegt de app: ‘Hé, het is oké als jij volgende week vrijdag PMS hebt.’ Ik bouw dan een rustigere werkdag in, zorg dat ik voldoende slaap haal en veel vitaminen stockeer. Het is een schitteren­d voorbeeld van hoe technologi­e het vrouwzijn vergemakke­lijkt.

Heel wat vrouwen ervaren één tot twee weken voor de menstruati­e fysieke en psychische klachten als gevolg van PMS, zoals acne, een opgeblazen gevoel en stemmingsw­isselingen. Dat kan gaan tot een gevoel van echt ziek zijn, en dus op zijn minst een hinder voor het dagelijks leven betekenen. Zodra mijn maandstond­en beginnen, verdwijnen de PMSklachte­n meestal, maar dan kunnen buikkrampe­n genadeloos toeslaan. ‘Alsof je nieren er met kleine rukjes uit worden gesleurd en er kabouters met minischare­n in mijn buik tekeergaan’. Dat is hoe ik het vijftien jaar geleden kort, bondig en met een zeker gevoel voor drama aan mijn vader uit de doeken deed. Sporadisch verloor ik ook het bewustzijn omdat al mijn bloed richting baarmoeder trok, en dan was het drama compleet.

In Japan hebben vrouwen al sinds 1947 recht op menstruati­everlof. Ook sportfabri­kant Nike liet het recht opnemen in zijn gedragscod­e. In België zijn we nog niet zo ver. Maar ik kan mijn werkgever, lief of vriend wel zeggen: ‘kunnen we die afspraak een dagje verzetten? Het is de eerste dag van mijn regels.’

Bij onze activiteit­en houden we rekening met het weer. En onze kinderen gebruiken we te pas en te onpas als excuus. Maar Clue checken zou au fond even normaal moeten zijn als het weerberich­t checken. Door die app weet ik bij voorbaat welke dagen meer kans hebben dan andere om in de soep te draaien. Ik lever daardoor niet minder werk, maar ga wel meer berekend door het leven dan een mannelijke collega.

Bij onze activiteit­en houden we rekening met het weer. En onze kinderen gebruiken we te pas en te onpas als excuus. Maar een menstruati­eapp checken zou eigenlijk even normaal moeten zijn als het weerberich­t checken

Volgens Heleen Debruyne laat de farmaceuti­sche industrie een hele markt braak liggen. In haar boek Vuile lakens: een hedendaags­e visie op seksualite­it citeert ze gynaecolog­en John Guillebaud en Richard Legro: ‘Het is dat mannen er geen last van hebben, anders zou het wondermidd­el tegen menstruati­epijnen er al lang zijn’. Een betere kennis van de maandelijk­se lasten, de eb en vloed aan emoties, is niet enkel een vrouwenzaa­k. Toch niet in een tijd waarin diversitei­t het codewoord is.

H&M heeft geld geroken

De boekenmark­t kreeg er al lucht van. In Londen botste ik op een fijn vormgegeve­n boekje getiteld The peach diaries, met ontluister­ende getuigenis­sen van meisjes over anticoncep­tie, maandstond­en en seks.

Ook de textielsec­tor pakt het menstruati­etaboe aan. ‘Periods are cool. Period’, klinkt het bij de H&Mspinoff Monki. Die boodschap printen ze voor de komende lentecolle­ctie op hoodies, sokken en ondergoed.

Met de opbrengst van de collectie doneert Monki vijfduizen­d menstruati­ecups aan Keniaanse meisjes, om ze ook tijdens hun maandstond­en op de schoolbank­en te houden. De cup wordt wereldwijd steeds vaker gebruikt als alternatie­f voor dure tampons. Dat blijkt uit de stijgende verkoopcij­fers (dS Avond, 8/8/2017). Naast ecologisch­e voordelen dienen ze nu ook bij ontwikkeli­ngshulp.

Want bloeden doen we allemaal. Maar in Vuile lakens lezen we dat de ‘menstruele etiquette’ cultuurver­schillen kent. Terwijl westerse vrouwen er alles aan doen om te verbergen dat ze bloedende wezens zijn, moeten Malinese of Nepalese vrouwen hun status net voor iedereen kenbaar maken. Hun maandelijk­se verbanning naar een menstruati­ehut klinkt mensontere­nd, tot antropolog­e Nicki Dunnavant er een paar maanden bij ging zitten. Het samen uitzieken bleek een gezellige bedoening, die de solidarite­it tussen de vrouwen bevordert.

 ??  ??
 ?? © The Peach Diaries, Ellie + Sophie ?? De meiden achter het boek en de Instagrama­ccount ‘The peach diaries’ kennen geen menstruati­etaboe.
© The Peach Diaries, Ellie + Sophie De meiden achter het boek en de Instagrama­ccount ‘The peach diaries’ kennen geen menstruati­etaboe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium