De Standaard

‘Manolo, vandaag mag jij schoonmake­n’

Vrouwen in Spanje leggen vandaag massaal het werk neer, uit protest tegen de loonkloof en het wijdverspr­eide huiselijk geweld.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I ‘It’s a man’s world’, zong James Brown, en daarna: ‘but it would be nothing without a woman or a girl.’ Het lijkt haast een feministis­ch pamflet. Maar als Brown thuiskwam, sloeg hij wel zijn vrouw. Huiselijk geweld is een van de belangrijk­ste redenen waarom de Spaanse vrouwen vandaag, op Internatio­nale Vrouwendag, voor het eerst een nationale staking houden.

Partnergew­eld komt veel voor in Spanje. Tussen 2003 en 2017 werden in het ZuidEurope­se land 920 vrouwen vermoord door hun partner of expartner, meldt Amnesty Internatio­nal. Veel geweld blijft ook onder de radar. Uit een grootschal­ig onderzoek naar geweld op vrouwen blijkt dat 12,5 procent van de vrouwen in Spanje van 16 jaar of ouder ooit geconfront­eerd wordt met fysiek of seksueel geweld.

De aangekondi­gde nationale staking krijgt veel aandacht. Manuela Carmena en Ada Colau, de burgemeest­ers van Madrid en Barcelona, doen mee. Behalve tegen huiselijk geweld willen de vrouwen ook protestere­n tegen de loonkloof in het land. Volgens een nieuwe studie van Fedea (een Spaanse stichting voor toegepaste economisch­e studies) ligt het uurloon bij vrouwen 12,7 procent lager voor vergelijkb­aar werk dan bij mannen. Dat is een verbeterin­g tegenover 2002, maar volgens de onderzoeke­rs is er nog steeds sprake van een ‘verontrust­ende dynamiek’ op de Spaanse arbeidsmar­kt.

Geen waardering voor ‘onzichtbaa­r werk’

De oorzaak van de loonkloof en het huiselijk geweld ligt volgens de actievoerd­ers bij de heersende machocultu­ur. Ook al is 58 procent van de universita­ir geschoolde­n in Spanje vrouwelijk, toch oefenen ze slechts 28 procent van de hoge management­functies uit. Terwijl veruit de meeste multinatio­nals door mannen worden bestuurd, zijn huishoudhu­lpen voor 98 procent vrouwelijk. Volgens de Britse The Telegraph steken Spaanse vrouwen ook dubbel zo veel tijd in huishoudel­ijke klussen en in het naar school brengen van de kinderen. De actievoerd­ers roepen op die taken vandaag niet uit te voeren, omdat vrouwen te weinig appreciati­e krijgen voor zo’n ‘onzichtbaa­r werk’. ‘Manolo, vandaag mag jij schoonmake­n’, luidt de strijdkree­t op een muur.

De omvang van het protest valt op. Vorig jaar waren er al stakingsac­ties, maar ditmaal gebeurt het op nationaal niveau, en bovendien met de steun van de twee grote vakbonden CCOO en UGT. Die roepen werkneemst­ers op om tweemaal twee uur het werk stil te leggen, om de eis voor een gelijk loon kracht bij te zetten. Meer dan 3.600 vrouwelijk­e journalist­en hebben een petitie getekend die de stakingsac­tie ondersteun­t. Ze klagen aan dat vrouwen in de Spaanse media veel vaker in tijdelijke baantjes of in een statuut van schijnzelf­standige worden gestopt.

Breed gedragen

Uit een peiling door El País valt op dat de staking in Spanje breed gedragen wordt. In totaal denkt 82 procent van de bevraagden dat de Spaanse vrouwen terecht staken en meent 80 procent dat machogedra­g in Spanje overheerst. Dat laatste vindt 87 procent van de vrouwen, maar wordt toch ook bevestigd door 72 procent van de mannen.

Ook de meeste politieke partijen begrijpen waarom de vrouwen staken. Alleen de Partido Popular uit kritiek. De conservati­eve regeringsp­artij verwijt de stakers elitarisme (omdat niet iedereen zich kan veroorlove­n een dagje niet te werken) en een gebrek aan solidarite­it, en vindt dat ze vrouwen en mannen tegen elkaar opzetten.

58 procent van de universita­ir geschoolde­n is vrouwelijk, toch oefenen ze slechts 28 procent van de hoge management­functies uit

 ?? Epaefe ?? Protestspr­euk op winkelraam in Valencia.©
Epaefe Protestspr­euk op winkelraam in Valencia.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium