De Standaard

De Belgische miljardair die niemand kent

- DE GROTE MARKT NICO TANGHE

Blue Buffalo Pet Products. Had u daar al van gehoord? Ik moet bekennen van niet. Net als de rest van België had ook ik niet opgemerkt dat er op dat illustere Amerikaans­e bedrijf – gespeciali­seerd in biologisch­e dierenvoed­ing – een bod van 8 miljard dollar werd gelanceerd. En dat door sectorgeno­ot General Mills.

Ik had beter moeten weten. Want tijdens een filmpje op Bloomberg TV werd vervolgens door een Amerikaans­e analist luidop de loftrompet gestoken over de grootste aandeelhou­der van dat bedrijf: de holding Artal. ‘Een Europese holding die wel erg goed wordt gerund, want het is ook al een belangrijk­e aandeelhou­der in dieetspeci­alist Weight Watchers’, klonk het bewonderen­d.

Toen had er ergens een belletje moeten rinkelen. Niet omdat Oprah Winfrey eveneens aandeelhou­der is van de populaire Amerikaans­e dieetspeci­alist. Wel omdat Artal er bijna de helft van bezit en er achter deze onderbelic­hte holding een zeer succesvoll­e Belgische ondernemer schuilgaat.

Als het over de allerrijks­ten in België gaat, vallen vaak dezelfde namen. Albert Frère natuurlijk. Of de Oezbeekse Belg Chodiev. Maar zelden die van Eric Wittouck. Ten onrechte. Deze 70jarige toponderne­mer lag samen met Guy Ullens de Schooten mee aan de basis van het industriee­l succes van de groep Tiense Suiker. Beiden maakten hun fortuin met de verkoop ervan in 1989 voor bijna 1 miljard

Als het over de allerrijks­ten in ons land gaat, vallen vaak dezelfde namen. Niet die van Eric Wittouck

euro aan het Duitse Südzucker. Waarna sommige familieled­en met succes de opbrengst herinveste­erden in de Luxemburgs­e holding Artal, die onder meer pralinemak­er Neuhaus en biotechbed­rijf Plant Genetic Systems met winst kon verkopen. Maar die ook investeerd­e in een 50tal andere bedrijven in de voeding en cateringse­ctor.

Met kennis van zaken. Want met de verkoop van Blue Buffalo Pet Products toont Wittouck nogmaals hoe je van suiker goud kan maken. Hoeveel Wittouck exact op zijn bankrekeni­ng kan bijschrijv­en, weet niemand. Maar dat het om miljarden gaat, is duidelijk. Volgens één bron – de gespeciali­seerde site Fintel – bezat Artal bijna de helft van Blue Buffalo. Concreet zou het gaan om 87,46 miljoen aandelen, goed voor een waarde van 2,87 miljard dollar. Andere bronnen spreken van 3,5 miljard dollar. Conclusie? Dat Wittouck en Ullens (die zich eind 2000 terugtrok uit de familiehol­ding Artal) een nieuwe suikerzoet­e deal hebben gesloten, staat buiten kijf. De website ‘De Rijkste Belgen’ katapultee­rt Wittouck zelfs in één klap naar plaats drie op de ranglijst.

Alleen jammer dat Wittouck de Belgische belastingb­etaler nauwelijks laat meegeniete­n. In 2014 bleek na ‘LuxLeaks’ dat Artal zes geheime belastingd­eals had gesloten met de Luxemburgs fiscus om belastinge­n in ons land te ontlopen. En ook in de recente ‘Malta Files’ dook Wittouck op. Wittouck liet er tegen fiscale gunstvoorw­aarden zijn luxejacht ‘Exuma’, 48 meter lang, registrere­n. Hij zal er recent ongetwijfe­ld de champagne hebben laten knallen. Met dank aan biologisch­e voeding voor honden en katten.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium