De Standaard

Ablynx duwt Bekaert uit Bel20

-

BRUSSEL I Staaldraad­producent Bekaert verdwijnt uit de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs. De plaats van Bekaert bij de twintig grootste aandelen op Euronext Brussel wordt op 19 maart ingenomen door het biotechbed­rijf Ablynx.

De wissel komt op een bijzonder vreemd moment. Het Gentse Ablynx heeft sinds eind januari een akkoord op zak met Sanofi. Het Franse farmabedri­jf telt 3,9 miljard euro neer om Ablynx volledig over te nemen.

Maar volgens Pascal Brabant, woordvoerd­er van de beursuitba­ter Euronext, kon met die operatie geen rekening worden gehouden. ‘Het bod van Sanofi op Ablynx is nog niet gerealisee­rd.’ Anders gezegd: Ablynx staat nog als autonoom bedrijf genoteerd en kwam door zijn fel gestegen beurswaard­e in aanmerking voor promotie van de Belmidinde­x naar de Bel20. Het bedrijf ontwikkelt geneesmidd­elen op basis van antilicham­en bij lama’s.

Bij de jaarlijkse oplijsting van de Bel20bedri­jven was gebleken dat Bekaert te veel verloren heeft aan marktkapit­alisatie. ‘Ze zakten zelfs naar de 24ste plaats, waardoor ze uit de index vallen’, aldus Brabant.

Met het WestVlaams­e Bekaert verdwijnt een gevestigde waarde uit de Bel20. De staaldraad­fabrikant was er al bij de start van de Bel20, in 1991, bij. Op een onderbreki­ng van een jaar na, eind jaren negentig, noteerde Bekaert steevast bij de grote waarden.

Vorig jaar verdween een andere grote naam, Delhaize, uit de Bel20 na de overname door het Nederlands­e Ahold.

Als Ablynx door Sanofi van de beurs wordt gehaald, komt er opnieuw een plaats vrij in de Bel20. Die zou naar Melexis kunnen gaan. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium