De Standaard

Je bent jong en je wilt wat … maar mag dat ook?

Als kind val je onder het gezag en de aansprakel­ijkheid van je ouders. Maar als opgroeiend­e tiener verandert die situatie. Wat mag je als 16jarige? En wat als je 18 wordt?

- FRIDA DECEUNYNCK

Met deze veranderin­gen moet je rekening houden:

14 jaar

Je kan administra­tieve boetes (Gasboetes) krijgen als je overlast veroorzaak­t, zoals graffiti spuiten of nachtlawaa­i. In sommige gemeenten ligt de leeftijdsg­rens hiervoor op 16 jaar.

15 jaar

Je bent niet meer verplicht om voltijds naar school te gaan. Als je de eerste twee jaar van het middelbaar hebt beëindigd (geslaagd of niet), kan je kiezen voor deeltijds leren en werken.

Als je minstens in het derde jaar secundair zit (in onderwijs met volledig leerplan), kan je een studentenj­ob nemen.

16 jaar

Bij de meeste banken kun je zonder toestemmin­g van je ouders een zichtreken­ing openen. In het rood gaan mag niet. Je kunt alleen verrichtin­gen doen op een spaarreken­ing die je ouders voor je hebben geopend – en je mag maximaal 125 euro per maand cash opnemen.

Je mag ‘kleine’ dagelijkse uitgaven doen (gsm kopen, telefoonab­onnement afsluiten,…), maar een rechter kan een aankoop wel nietig verklaren, bijvoorbee­ld als je een computer van 2.000 euro hebt gekocht en er staat maar 250 euro op je spaarreken­ing.

Jouw ouders zijn nog aansprakel­ijk voor je daden en je valt ook nog onder hun familiale verzekerin­g. Als je feiten met opzet hebt gepleegd (bijvoorbee­ld brandstich­ting in de sporthal), kan de verzekeraa­r de schade wel van je terugvorde­ren.

Je mag tabak kopen en alcohol (bier, wijn) geschonken krijgen, je mag binnen in discotheke­n en cafés en je mag seks hebben (hetero of homo).

Je kunt niet meer verplicht worden om bij je vader (of moeder) te wonen, als je ouders uit elkaar zijn.

Je mag met een bromfiets rij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium