De Standaard

Zijn er belastingv­oordelen bij een laag inkomen?

-

kunt hierover navraag doen bij uw nieuwe bank.

Noteer ook dat een bankoverst­ap gevolgen kan hebben voor de kredieten die u nog heeft lopen bij uw oude bank (verlies van de korting voor huisbankie­r). Ook de overdracht van spaar, beleggings, en pensioenve­rzekeringe­n is te mijden. U moet daarbij niet alleen rekening houden met hoge kosten, maar mogelijk zult u ook genoegen moeten nemen met een lager gewaarborg­d rendement. Om dat te vermijden behoudt u deze polissen beter bij uw oude bank. (fdc) Sinds vijf jaar ontvangt mijn vrouw een invalidite­itsuitkeri­ng en betaalt ze geen belastinge­n meer. Hierdoor is haar belastinga­ftrek voor pensioensp­aren weggevalle­n. Wat kan wel nog? J.D.M.

Van de meeste fiscale aftrekpost­en kunt u alleen genieten in de mate dat u ook effectief belasting betaalt. Dat geldt niet alleen voor pensioensp­aren, maar bijvoorbee­ld ook voor giften, levensverz­ekeringen, crowdfundi­ng en investerin gen in een ontwikkeli­ngsfonds. In het fiscaal jargon worden dit belastingv­erminderin­gen genoemd.

Concreet wordt een belastingv­erminderin­g afgetrokke­n van de progressie­f berekende belasting die u verschuldi­gd bent op uw inkomen. Wie te weinig inkomsten heeft om belasting te betalen, kan hier dus ook niet van genieten.

Bij een belastingk­rediet wordt het berekende belastingv­oordeel omgezet in een teruggeefb­aar krediet als er onvoldoend­e belasting is om het voordeel mee te verrekenen. Dat systeem is bijvoorbee­ld van toepassing voor dienstench­eques.

Let wel op: om de belastingv­erminderin­g voor dienstench­eques te kunnen genieten moeten de dienstench­eques effectief aangekocht zijn op naam van de belastingp­lichtige die het voordeel wil benutten. Wilt u beiden dit voordeel genieten, dan moeten u en uw vrouw dus elk een eigen dienstench­equeaccoun­t aanmaken. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium