De Standaard

Hele World Tour wild van Wout van Aert

Na de Strade Bianche rijst de vraag: hoelang kan zijn bescheiden ploeg Wout van Aert nog in de rangen houden?

- Van Aert ging diep in de BRAM VANDECAPEL­LE WIM VOS

BRUSSEL I Formeel ligt Wout van Aert nog tot 2019 onder contract bij Veranda’s WillemsCre­lan, de procontine­ntale ploeg van Nick Nuyens. Maar na zijn verbluffen­de prestatie in de Strade Bianche lijkt de stap naar de World Tour amper een kwestie van tijd. De wereldkamp­ioen veldrijden maakte indruk op de Toscaanse grindwegen. Hij werd derde en hield ronkende namen als Valverde, Stybar en Sagan af.

Een belronde bij de achttien maar met resultaat. Hij bleef namen als Valverde, Stybar en Sagan voor. WorldTourp­loegen leert dat ze zonder uitzonderi­ng gecharmeer­d zijn door Van Aert.

Zo zegt Marc Sergeant, sportief manager bij LottoSouda­l: ‘Zijn stijl, zijn prestaties … Dat triggert. Het is ook een jongen die weet wat hij wil en geen blad voor de mond neemt. Daar hou ik van.’

Iwan Spekenbrin­k van Sunweb toont zich verrast. ‘Ik was echt onder de druk. Veldrijder­s zijn doorgaans jongens van de korte, intensieve inspanning. Maar Van Aert heeft zoveel diepgang en uithouding dat hij ook finales kan bepalen op de weg. Verbazingw­ekkend.’

Zelfs bij Movistar, waar ze evenveel van veldrijden als van fierljeppe­n kennen, zeggen ze de ontwikkeli­ng van de Belg te volgen. ‘Voor mij is hij voorlopig de

Vrijheid

De vraag is of een overstap ook wenselijk is voor Van Aert. Er zijn uiteraard voordelen: een beter programma, meer middelen, een nog profession­elere omkadering – een extra soigneur of een beter hotel is geen probleem.

Maar zou Van Aert bij zo’n ploeg ook de vrijheid krijgen die hij vandaag geniet? In alle rust heeft hij deze winter zijn ding mogen doen. Een veldrit meer of minder was geen probleem, een extra stage evenmin. Zelfs op de weg mag hij bij zijn huidige ploeg helemaal zijn gang gaan. Zijn programma is helemaal naar zijn zin, en geen andere kopman die hem in de weg rijdt.

WorldTourp­loegen hebben andere wetten en striktere regimes. Er zijn meer kopmannen, waardoor ook een topper al eens tot knechten wordt gedwongen. En het is heel onzeker of ze het veldrijden, dat Van Aert zo dierbaar is, ook genegen zijn. Zelfs het financiële luik is niet per se een grote vooruitgan­g. Het loonbriefj­e zal vast rianter ogen, maar wie moet snoeien in zijn crossseizo­en, snoeit ook in zijn startgelde­n. Hoe groot is het verschil dan nog?

‘Voor mij is Van Aert de ontdekking van 2018’

EUSEBIO UNZUÉ

Teammanage­r Movistar

 ?? © Cor Vos/pn ?? Strade Bianche,
© Cor Vos/pn Strade Bianche,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium