De Standaard

Juventus overklast, maar niet uitgeschak­eld

Vintage Juventus, de manier waarop de Italiaanse kampioen zich plaatste voor de kwartfinal­es van de Champions League. Tottenham had de kansen, het balbezit en het betere spel. Maar de Oude Dame was dodelijk efficiënt.

- Champions League GERT GYSEN

Douglas Costa van Juventus stopt Dele Alli foutief. De Italianen bekeren verder.

BRUSSEL I 64 minuten. Zo lang duurde het vooraleer Juventus een eerste keer tussen de palen trapte. Zo lang wekte Tottenham de indruk dat het zich vlot en verdiend zou plaatsen voor de kwartfinal­e van de Champions League. Maar in twee minuten tijd zette Juventus een scheve situatie recht met twee goals. Eerst devieerde Higuaín met buitenkant rechts een kopbal van Khedira in doel, twee minuten later bediende diezelfde Higuaín met een prachtige assist zijn landgenoot Paulo Dybala voor de 12.

Een straffe ommekeer was het, ingeleid door twee wissels van Massimo Allegri. Hij haalde Matuidi en Benatia eruit voor Asamoah en Lichtstein­er. Een atypische ingreep die het wedstrijdb­eeld veranderde.

Want tot dat moment leek Tottenham op de zege af te stevenen. We waren hier al de loftrompet aan het bovenhalen voor Mousa Dembélé en Son HuengMin. Dembélé was opnieuw fantastisc­h sterk aan de bal. Voor rust was hij zelfs goed voor 100% geslaagde passes. Son HuengMin verdiende lof voor zijn rol als meest gevaarlijk­e speler. Harry Kane trapte voor rust een kans in het zijnet en Son kreeg er zelfs drie alvorens hij zijn ploeg verdiend op voorsprong bracht met een gekraakt schot. Son is de maninvorm bij Tottenham met nu al vijf goals in de laatste drie wedstrijde­n.

Maar hoe sterk Dembélé en Son ook speelden, Juventus was weer dodelijk efficiënt. De Italianen moesten het spel ondergaan en voetbalden amper een kans bij elkaar. En toch scoorde het twee keer en kon het zich plaatsen voor de volgende fase.

Met man en macht

Juventus was onmondig voor rust, maar toch had het al op voorsprong kunnen staan. Vertonghen kwam goed weg toen hij Douglas Costa onderuitha­alde in zijn eigen zestien. De assistents­cheidsrech­ter op de doellijn stond er met zijn neus bovenop, maar toch kreeg Juventus geen strafschop. Het had de wedstrijd een heel ander aanzicht kunnen geven. Maar nu was het dus Tottenham dat de wedstrijd domineerde. Tot die 64ste minuut dus, toen Higuaín en Dybala met elk een goal de situatie in twee minuten omkeerden. Het scorebord wees een voordeel voor Juventus aan, maar in het spel bleef Tottenham de dominante ploeg. Met man en macht ging het op zoek naar de gelijkmake­r. Tot vier keer toe kwam het nog zeer dichtbij, maar Chiellini ruimde een gevaarlijk­e aanval op, Eriksen zag zijn schot via Pjanic in hoekschop gaan, de bal van Son ging nipt naast en de kopbal van Lamela strandde op de paal.

Nonchalant City

In die andere achtste finale, in het Emirates Stadium van Manchester, verloor City voor het eerst dit seizoen. Niet dat niemand daar zijn slaap voor zal laten. Door de 04 uit de heenwedstr­ijd zat City al op rozen nog voor het begin van de thuiswedst­rijd tegen Basel. Trainer Pep Guardiola kon zonder problemen een veredeld Belftal tussen de lijnen brengen. Kevin De Bruyne zat op de bank, Vincent Kompany haalde zelfs de kern niet.

Zelfs al was City niet op z’n sterkst, toch kwam het al zeer vroeg op voorsprong. In de achtste minuut zorgde Gabriel Jesus na een prachtige actie van Leroy Sané voor de 10. Die voorsprong verleidde City wel tot wat nonchalanc­e, want rond het kwartier kon Elyounouss­i er 11 van maken. In de tweede helft kon Lang zelfs de 12 op het bord zetten.

Gouden Schoen Ruud Vormer (29) staat op het punt om Nederlands internatio­nal te worden.

BRUSSEL I Bondscoach Ronald Koeman heeft de Brugse middenveld­er opgenomen in zijn voorselect­ie voor de oefeninter­lands tegen Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). Volgende week vrijdag weet Vormer of hij daadwerkel­ijk een eerste keer geselectee­rd wordt.

Dembélé was voor rust goed voor 100 procent geslaagde passes

Het was huidig bondscoach Ronald Koeman die Vormer bij Feyenoord amper kansen gaf

Begin januari sprak de Nederlande­r nog over de moeilijke periode die hij begin dit seizoen meemaakte. Toen sloot hij haast de deur richting Oranje. ‘Ik ben niet meer gecontacte­erd geweest door Oranje en eigenlijk hoeft het ook niet meer’, klonk het. ‘Als ze me nu zouden vragen, dan weet ik niet of ik zou gaan. Ga lekker met de jonge garde spelen. Ik word dertig. Ik denk ook niet meer dat ze zullen komen.’

Maar ze kwamen dus wel. Gisteren kreeg Vormer te horen dat hij tot de voorlopige selectie behoort. Nadat Oranje zowel het EK 2016 en het WK 2018 had gemist, staat het Nederlands voetbal meer dan ooit voor een revolutie. De kersverse Nederlands­e bondscoach Ronald Koeman moet daarvan de verpersoon­lijking worden. Na een succesvoll­e carrière als clubcoach moet hij het roer helemaal omgooien. Nieuwe gezichten zijn daarbij slechts een eerste signaal. Behalve Vormer zijn er nog zes andere spelers toe aan hun allereerst­e voorselect­ie – met daarbij ook Ajaxaanval­ler Justin Kluivert.

Dat Vormer na 401 officiële clubwedstr­ijden, een titel en een beker met Club Brugge en een Gouden Schoen nu pas op zijn 29ste onder Koeman pas echt in beeld komt, is best opvallend. De bondscoach was trainer van Feyenoord toen Vormer in 2012 de overstap van Roda JC maakte. Hij liet de middenveld­er vooral met de beloften meevoetbal­len. ‘Ik heb gewoon te weinig kansen gehad’, zou Vormer later over die periode vertellen. Dat net die coach hem nu een kans lijkt te gunnen, bewijst dat men in Nederland stilaan niet meer om Vormer heen kan. (gma)

 ?? © Eddie Keogh/pn ??
© Eddie Keogh/pn
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium