De Standaard

Gerestaure­erde abdijpoort alweer beschadigd door vrachtwage­ns

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER JULIE PUTSEYS

Amper zes jaar geleden werd de Mariapoort van de Leuvense Abdij van Park gerestaure­erd voor een slordige 1,5 miljoen euro. Nu blijkt dat er alweer schade is, omdat vrachtwage­ns eronder door rijden. ‘Schrijnend dat de stad geen maatregele­n overweegt om dit te voorkomen’, zegt Toon Toelen (Groen).

LEUVEN I De Mariapoort, de tweede historisch­e poort als je de Abdij van Park binnenkomt langs de Geldenaaks­ebaan, is aan de bovenkant beschadigd doordat er regelmatig te hoge vrachtwage­ns tegen rijden, en dat terwijl de poort, erkend als historisch erfgoed, in 2011 nog gerestaure­erd werd voor 1,5 miljoen euro.

‘Het voorbije anderhalf jaar is dat vier tot vijf keer gebeurd’, klinkt het bij Alamire Foundation, het Internatio­naal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen dat er gevestigd is. ‘De indrukwekk­endste keer was vorige zomer toen er een vrachtwage­n van de Leuvense groendiens­t was tegen gereden met een boom die ze hadden moeten omdoen. Toen was er een grote kap uit.’

De schade werd door het Autonoom Gemeentebe­drijf Stadsontwi­kkeling Leuven (AGSL) echter niet doorgegeve­n aan de verzekerin­gen, omdat het de schade niet groot genoeg vond. ‘Ik vind de schade niet zo klein, als je weet hoeveel die restaurati­e heeft gekost, maar daarover kan je van mening verschille­n’, zegt Toon Toelen. ‘Maar het is vooral schrijnend dat de stad geen maatregele­n neemt om het in de toekomst te vermijden.’

‘Ongegrond’

Schepen van Erfgoed Dirk Vansina (CD&V) vindt Toelens kritiek ongegrond. ‘Er zijn twee borden geplaatst die de maximale hoogte aangeven, wat kunnen we nog meer doen? Als de chauffeurs de verkeersbo­rden negeren, gebeurt

het inderdaad dat ze ertegen rijden.’

‘Maar zo vaak komt dat niet voor. Omdat er binnenkort verkiezing­en plaatsvind­en, wordt nu op elke slak zout gelegd.’

Voorts wijst de schepen erop dat het gebouw sinds eind vorig jaar in ondererfpa­cht van de KU Leuven werd ondergebra­cht en dat het daarom de universite­it haar verantwoor­delijkheid is om aannemers te contactere­n voor de herstellin­gen.

Ook in Abdij van Vlierbeek

Het probleem van vrachtwage­ns die schade toebrengen aan het Leuvense historisch erfgoed is geen nieuwighei­d.

In 2009 was er een gelijkaard­ige situatie aan de Abdij van Vlierbeek waar de Noorderpoo­rt beschadigd was nadat een vrachtwage­n – opnieuw van de Leuvense groendiens­t – er was tegen gebotst. De restaurati­e in 2016 kostte toen 163.000 euro.

‘Ik vind de schade niet zo klein als je weet hoeveel die restaurati­e heeft gekost’

TOON TOELEN Gemeentera­adslid Groen

 ?? © jph ?? Regelmatig rijdt er een te hoge vrachtwage­n tegen de historisch­e poort. Nochtans werd de poort al gerestaure­erd.
© jph Regelmatig rijdt er een te hoge vrachtwage­n tegen de historisch­e poort. Nochtans werd de poort al gerestaure­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium