De Standaard

Minder hashtag, meer actie

Op Internatio­nale Vrouwendag is het goed te beseffen dat er veertig jaar geleden ook al burgerbewe­gingen als #MeToo opkwamen tegen seksuele intimidati­e. En dat die niet zoveel kunnen veranderen als ze geen macht durven uit te oefenen.

- VAN ONZE REDACTRICE INGE SCHELSTRAE­TE

Aan alle lezers: een gelukkige Internatio­nale Vrouwendag! Niet alleen aan de vrouwen, maar ook aan de mannen en de x’en die mee hebben geprofitee­rd van de verdienste­n van de vrouwenbew­eging, zoals een hogere levensstan­daard doordat meer vrouwen werken, vaders die tijd met hun kinderen kunnen doorbrenge­n en toegenomen verdraagza­amheid tegenover holebi’s, organisati­es die meestal ontstonden in de schoot van feministis­che groepen.

U kunt de vrouwendag ook vieren door eens goed van bil te gaan met de m/v/x in uw leven. Wat kwade tongen ook beweren: #MeToo zal niet leiden tot de dood van seks, erotiek of geflirt. Vrouwen houden namelijk evenzeer van

hanky panky als mannen. Puriteinse bewegingen zullen #MeToo wel proberen te kapen, maar het is aan de vrouwenbew­eging om dat niet te laten gebeuren.

Vandaag zou een goede dag zijn om te beslissen wat wél moet gebeuren na die massale opstoot van verontwaar­diging. Je moet al van erg kwaaie wil zijn om nu nog te ontkennen dat geen land of geen sector vrij is van mannen die het verschil niet kennen tussen seks en macht. En ja, daar zitten mannen bij die hoogstaand creatief werk leveren, prachtige zakencijfe­rs realiseren of mooie sportprest­aties neerzetten, of nuttig werk doen na rampen in Haïti.

Voor iemand begint te roepen over Michael Fallon, de Britse politicus die ontslag nam omdat hij de knie van de journalist­e Julia HartleyBre­wer had aangeraakt: Fallon is geen onschuldig slachtoffe­r, HartleyBre­wer geen broodroven­de heks. Het was de Conservati­eve Partij die Fallon vroeg ontslag te nemen, omdat ze zo rechtlijni­g leek tegenover de vrouwelijk­e partijlede­n die ook klachten hadden over hem en vooral tege lijk kon zeggen dat het de schuld was van die hysterisch­e #MeTooroepe­rs: een sterk staaltje politieke strategie.

Stel nu dat Fallon of een andere man onterecht beschuldig­d was, dan is dat uiteraard vreselijk. Net zo erg als vrouwen en mannen broodroven omdat ze níét op seksuele avances ingaan. Voor de Fallons van deze wereld zijn rechtbanke­n die je in eer kunnen herstellen en eventueel een vergoeding toekennen. Die veel grotere andere groep kon dankzij #MeToo zeggen dat ze dat soort rechtvaard­igheid ook wel wil.

Het opvallends­te aan #MeToo: het toonde aan hoeveel grensovers­chrijdend gedrag er in de werksfeer voorkomt. Vrijpostig­e handen, constante opmerkinge­n over je uiterlijk of seksueel getinte uitnodigin­gen zijn geen verkrachti­ng, maar daarom hoeven de slachtoffe­rs ze nog niet te pikken. Het is gedrag dat aantoont dat ze níét als gelijkwaar­dig worden beschouwd, en het houdt hen tegen De terughoude­ndheid van veel vrouwen om zich te engageren in politiek of grote organisati­es, leidde ertoe dat sommige dingen veel te traag veranderde­n – het verklaart bijvoorbee­ld waarom vrouwen soms zonder aanwijsbar­e reden opstappen en een goede baan inruilen voor een minder goede.

De mensen die nu vinden dat #MeToo ‘te ver gaat’, willen vaak alleen dat er nu weer gezwegen wordt over die ongemakkel­ijke conflicten. Maar bij elk nieuw schandaal in de kerk, politiek, sport, cultuur of andere grote or ganisaties, reageren de slachtoffe­rs bozer. Een wonde geneest niet door ze af te dekken.

Een actie via sociale media maakt een actiegroep flexibel en geeft hem snelle toegang tot de klassieke media, maar niet noodzakeli­jk tot de beleidsmak­ers. En om grassroots bewegingen uit heel de wereld samen te brengen, zijn ze handig, maar niet onontbeerl­ijk. Dat blijkt uit het Tribunaal over de Misdaden tegen Vrouwen, dat België in 1976 helemaal op de kaart zette als voorloper in de strijd voor vrouwenrec­hten.

In Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn? Een geschieden­is

van het feminisme in België, legt auteur Monika Triest zelf het verband tussen #MeToo en het Tribunaal, een initiatief van de feministe Lily Boeykens. Boeykens, die in Afrika had gewoond, haalde in 1976 delegaties van IJsland tot Australië naar Brussel, van Zuid

Korea tot Puerto Rico, van moslimland­en als Syrië en toenmalige ontwikkeli­ngslanden als India of Vietnam. In het Congressen­paleis getuigden huisvrouwe­n en arbeidster­s, prostituee­s en pornosterr­en.

Het verslag van het Tribunaal, samengeste­ld door Diana E. H. Russell en Nicole Van de Ven en uitgegeven door de Feministie­se (het was tenslotte 1976) Uitgeverij De Bonte Was, staat online. Uit de onderwerpe­n die aan bod kwamen, spreekt de wil om vrouwen de vrijheid te geven zelf hun leven in te richten: er werd zowel gediscussi­eerd over ‘gedwongen moederscha­p’ als over ‘gedwongen nietmoeder­schap’. Toen al stond de ‘dubbele onderdrukk­ing van migrantenv­rouwen’ op de agenda en female genital mutilation.

Boeykens wist dat een internatio­naal tribunaal in ons land onze politici zou overtuigen om iets te doen aan seksueel geweld. Dat klopte. In de twee jaar na het Tribunaal werden de vluchthuiz­en voor vrouwen in Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent geopend.

Maar veel kansen bleven liggen. Voor veel vrouwen volstond de getuigenis, en dat zie je nu weer gebeuren met #MeToo. ‘Veel landen hadden niet de gebruikeli­jke officiële afgevaardi­gden gestuurd, maar vrouwen die getuigenis konden afleggen over hun eigen ervaringen met geweld’, zei Boeykens,

Wat kwade tongen ook beweren: #MeToo zal niet leiden tot de dood van seks, erotiek of geflirt. Vrouwen houden namelijk evenzeer van hanky

panky als mannen

die in 2005 koos voor euthanasie toen bleek dat ze alzheimer had. ‘Zij wilden de regeltjes van een congres niet volgen, ze wilden spreken, in om het even welke taal.’ Russell en Van de Ven zijn niet omfloerst in hun rapport: ‘Alle emoties die het Tribunaal opriep hebben zich ook steeds weer ontladen, dikwijls in de vorm van pure agressie, met name tegen de organisatr­ices.’

Macht: een vies woord

Aan het Tribunaal namen veel kleine grassroots organisati­es deel, die bijvoorbee­ld ijverden voor anticoncep­tie in landen waar die verboden was, of voor de veiligheid van vrouwelijk­e gedetineer­den. Vaak hadden ze slechte ervaringen met politie, gerecht en overheid.

Maar voor veel feministen was macht sowieso een vies woord. ‘Macht werd geassociee­rd met het patriarcha­at, onderdrukk­ing, uitbuiting en geweld’, schrijft Triest. Voor Boeykens was deelname aan de macht een verantwoor­delijkheid. ‘Vrouwen hebben jaren gestreden voor het algemeen stemrecht, maar wat ze nu nodig hebben, is meer macht. En die macht kunnen ze alleen verkrijgen door zich als echte managers te gedragen.’

De terughoude­ndheid van veel vrouwen om zich te engageren in politiek of grote organisati­es, leidde ertoe dat sommige dingen veel te traag veranderde­n. Het duurde tot 1989 voor verkrachti­ng binnen het huwelijk strafbaar werd in België, en voor een man was zijn echtgenote betrappen bij overspel tot 1997 een verzachten­de omstandigh­eid bij slagen en verwondige­n en zelfs moord.

Als maar een klein deel van de vrouwen en mannen achter #MeToo zich engageert om de aanpak van aanranding­en en verkrachti­ngen door justitie serieuzer te maken, of methodes te vinden om grensovers­chrijdend gedrag op de werkvloer te stoppen op een manier dat ‘dader’ en ‘slachtoffe­r’ weer gewoon collega's worden, heeft de actie pas echt waarde gehad.

Het is hoopvol kijken naar initiatiev­en als #TimesUp, het wonderlijk­e verbond tussen vrouwen uit Hollywood en de Alianza de Campesinas, die 700.000 vrouwen vertegenwo­ordigt uit de Amerikaans­e landbouw. Nadat de Alianza aan de actrices had geschreven: ‘Net als jullie worden we belaagd door individuen die de macht hebben om ons aan te werven, te ontslaan, op een zwarte lijst te zetten of onze economisch­e, fysieke en emotionele zekerheid te bedreigen’, haalden de filmmaakst­ers 13 miljoen dollar op voor juridische bijstand. Dat Harvey Weinstein ooit de aanstoker van nieuwe feministis­che verbonden zou worden, wie had dat zien aankomen?

‘Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn? Een geschieden­is van het feminisme in België’ van Monika Triest verschijnt vandaag (uitg. Vrijdag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium