De Standaard

Vrouwen in de frontlinie, en avant!

- FOTO’S EN TEKST TAMMO SCHURINGA

Na twee relaties met gewelddadi­ge mannen meldde Maria Bochkareva zich in 1914 aan bij het Russische leger. Aanvankeli­jk afgewezen – oorlogsvoe­ring was een mannenzaak – richtte ze zich tot tsaar Nicolaas II, die haar verzoek tot indiensttr­eding inwilligde. Ze schopte het tot kapitein en voerde het bevel over het ‘Bataljon des Doods’, een 300koppige, exclusief vrouwe lijke gevechtsee­nheid.

Bochkareva is een uitzonderi­ng, in werkelijkh­eid vochten tijdens de Eerste Wereldoorl­og slechts weinig vrouwen mee op het slagveld. Wel namen ze massaal het werk van dienstplic­htige mannen over, deden productiew­erk in (munitie)fabrieken en gingen veelal achter de linies aan de slag als verpleegst­er.

Eenmaal bleek hoe gruwelijk veel slachtoffe­rs de oorlog eiste, verschenen er ansichtkaa­rten met daarop vrouwen in uniform. Bedoeld om vaderlands­liefde te tonen, maar ook om de strijdende mannen een hart onder de riem te steken. Vaak zijn het goedogende modellen die, schalks kijkend, zin lijken te hebben in de strijd. Soms lijken ze zelfs alleen maar in het uniform te zijn gehesen om te plezieren. Kaarten door mannen voor mannen.

#MeToo bestond nog niet, wel verzetten steeds meer vrouwen zich tegen de mannelijke overheersi­ng. Ze kregen kiesrecht, werden economisch zelfstandi­ger, verwierven een meer gelijkwaar­dige positie in de maatschapp­ij. Feministis­che golven volgden elkaar op. Toch is er op het vlak van emancipati­e nog veel te winnen.

Vrouwen in de frontlinie, en avant!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium