De Standaard

TELENET NEEMT TVZENDERS OVER, DEUR OPEN VOOR VLAAMS NETFLIX

Mediahuis trekt zich terug uit het productieh­uis Woestijnvi­s en de tvzenders Vier, Vijf en Zes. Telenet neemt het voortouw om een vuist te kunnen maken tegen concurrent­en als Netflix.

- PASCAL DENDOOVEN

In minder dan één jaar zijn de kaarten tussen de Belgische uitgevers opnieuw geschud. De verkoop van het belang van Mediahuis in De Vijver Media (het productieh­uis Woestijnvi­s en de tvzenders Vier, Vijf en Zes) betekent het eindpunt achter een bewogen investerin­g in commerciël­e televisie.

Telenet, dat in 2014 met een belang van 50 procent al de grootste aandeelhou­der werd van De Vijver Media, verwerft nu 100 procent. Telenet neemt zowel de 30 procent van Mediahuis over, als de 20 procent van het duo Erik Watté en Wouter Vandenhaut­e.

Mediahuis blijft wel betrokken bij de tvzenders via een gezamenlij­ke nationale reclamereg­ie. Die zal zich toespitste­n op online video en crossmedia­al aanbod. De Belgische Mededingsa­utoriteit (BMA) moet de transactie­s wel nog goed keuren.

De drie partijen hebben verschille­nde maanden nagedacht over de toekomst van De Vijver Media. Een van de mogelijkhe­den was dat Mediahuis zelf de aandelen van Vandenhaut­e en Watté zou kopen, om zo bij de tvzenders (en Woestijnvi­s) tot een joint venture te komen met Telenet. Meer dan een interne denkoefeni­ng is die fiftyfifty niet geweest. Telenet had bij zijn intrede in 2014 sowieso al bedongen dat het zijn belang van 50 procent kon verhogen tot 60 procent, door telkens 5 procent van Mediahuis en Vandenhaut­eWatté over te kopen.

Uitgesteld kijken

Blijven zitten met een minderheid­sbelang was voor Mediahuis niet interessan­t. De markt van lineaire televisie ondergaat sterke veranderin­gen. Er wordt steeds meer uitgesteld gekeken, tvzenders krijgen steeds meer concurrent­ie van streamingd­iensten zoals Netflix, én reclamebud­getten verschuive­n. Zo gaat een deel van de televisier­eclamebudg­etten nu naar online advertisin­g bij grote spelers, zoals Facebook en Google. De Persgroep had die analyse afgelopen jaar ook al gemaakt, en om die reden een nieuwe reclamereg­ie opgericht én Roularta uitgekocht bij Medialaan (VTM, Qmusic, ...).

In zo’n constellat­ie participer­en zonder zelf het stuur in handen te hebben en te kunnen schakelen, was voor Mediahuis onaantrekk­elijk. Omgekeerd was Telenet wel gemotiveer­d om de mediagroep voor 100 procent te verwerven. Het ziet in De Vijver Media een mogelijkhe­id om via lokale content de Vlaamse tvkijker beter te bedienen. Die neemt nu massaal pakketten af bij Telenet (televisie,

internet, telefonie) met daaraan premiumdie­nsten zoals Play More, en dat wil Telenet nog versterken.

Voor Mediahuis zelf leek de gewone televisiem­arkt geen prioriteit meer, zeker nu blijkt dat die in volle transforma­tie is. Bovendien opereert Mediahuis met zijn nieuwsmedi­a zelf al in een transforme­rende markt.

Mediahuis heeft bovendien zwaar ingezet op geografisc­he uitbreidin­g met de aankoop van de Telegraaf Media Groep (TMG). Daardoor is Nederland in omzet nipt de grootste markt geworden, en ligt daar een belangrijk winstpoten­tieel.

Strategisc­he waarde

Omgekeerd heeft Mediahuis geen goede herinnerin­gen aan zijn investerin­g in de SBSzenders, die in 2011 voor ongeveer 180 miljoen werden aangekocht door De Vijver Media. Alhoewel niemand zich gisteren precieze cijfers herinnerde, verloor de voorloper van Mediahuis, Corelio, naar schatting enkele tientallen miljoenen op De Vijver Media.

Hoeveel Telenet betaalt voor De Vijver Media is niet bekendgema­akt. Anno 2017 doet De Vijver Media het opnieuw beter en zou een brutobedri­jfswinst van om en bij de 12 miljoen euro gehaald worden. Op basis van de prijs waarvoor De Persgroep Roularta uitkocht bij Medialaan (8,5 keer de brutobedri­jfswinst), zou De Vijver Media 100 miljoen waard zijn. Maar Telenet gaf in zijn persberich­t aan dat de investerin­g een strategisc­he waarde heeft, wat suggereert dat het prijskaart­je enkele tientallen miljoenen hoger kan liggen.

Telenet bedong al bij zijn instap in De Vijver Media dat het een meerderhei­dsbelang kon nemen

De drie Vlaamse uitgevers, De Persgroep, Mediahuis en Roularta, hebben afgelopen jaar allen hun strategie tegen het licht gehouden. Voor De Persgroep en Mediahuis houdt dit een duidelijke Beneluxstr­ategie in, terwijl Roularta zich teruggeplo­oid heeft op Belgische klassieke media en vrouwenbla­den, met een niche in financiële berichtgev­ing. Drie verschille­nde strategieë­n, maar allen zijn ze overtuigd dat ze de juiste beslissing hebben genomen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium